RFI: 72 de ani de la cea mai importantă decizie a Regelui Mihai I

 RFI, 23 august 2016 – Mircea Oprea – Se împlinesc 72 de ani de la 23 august 1944, ziua loviturii de stat prin care regele Mihai I, cu acceptul partidelor istorice, decidea demiterea și arestarea lui Ion Antonescu, pe atunci prim-ministru al României și „Conducătorul Statului”. Totodată, România a întors atunci armele împotriva Puterilor Axei. ”A fost, fără îndoială, cea mai importantă decizie a Regelui Mihai, care a salvat România de la dezastru”, afirmă, la RFI, istoricul Alin Ciupală.

Lovitura de stat din 1944 a fost acțiunea prin care, pe 23 august, regele Mihai I a decis demiterea și arestarea lui Ion Antonescu, prim-ministrul României și „Conducătorul Statului”. S-a dispus atunci încetarea imediată a colaborării României cu Puterile Axei în frunte cu Germania și începerea tratativelor de armistițiu cu Aliații și de colaborare militară cu Uniunea Sovietică.

Antonescu fusese numit prim-ministru al României de regele Carol al II-lea și fusese reconfirmat de Mihai I. Arestarea mareșalului și demiterea sa prin decret regal a pus capăt regimului instaurat prin puciul lui Antonescu de la 6 septembrie 1940, în urma căruia acesta se autointitulase „conducător al statului” și își însușise puteri discreționare.

Istoricul Alin Ciupală subliniază, într-un interviu la RFI, că răsturnarea regimului Antonescu și întoarcerea armelor împotriva Puterilor Axei conduse de Germania nazistă a fost cea mai importantă decizie a Regelui Mihai I, care a salvat România de la dezastru: ”România se îndrepta către un dezastru. Mareșalul Ion Antonescu împinsese țara într-un război care nu era al ei. Victoriile aliaților pe toate fronturile arătau foarte clar că Germania nu mai poate câștiga războiul. Hotărârea Regelui Mihai putem spune că a salvat România de la un dezastru”.

Istoricul subliniază totodată că acuzele care i se aduc sunt absurde: ”Nimeni, în momentul zilei de 23 august 1944, nu avea cum să știe ce se va întâmpla la sfârșitul războiului. Regele Mihai a acționat având în vedere interesele României și orice acuză i se aduce astăzi cum că ar fi trădat România este nu numai nedreaptă, ci și absurdă”.

Alin Ciupală amintește și eforturile pe care le-au făcut comuniștii pentru a schimba însemnătatea zilei de 23 august și a șterge orice merit pe care l-a avut Regele Mihai I în luarea acestei decizii cruciale din 1944: ”Fără doar și poate a fost cea mai importantă decizie a domniei sale, o decizie pe care regimul comunist a încercat să o minimalizeze cât de mult s-a putut. Asta face ca și astăzi, când vorbim despre 23 august 1944, vorbim puțin sau chiar deloc despre rolul major pe care Majestatea sa Regele Mihai l-a avut în acele împrejurări”.