Program de modernizare a infrastructurii spitaliceşti

Radiojurnal – Realizator: Mihaela Mihai – Reporter: Alina Bordeiaşu
Realizator: Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ‘Marie Curie’ va deveni spital regional şi se va extinde prin construirea de noi clădiri. De asemenea, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare ‘Prof.dr.C.C.Iliescu’ va avea un nou sediu potrivit unui program de modernizare a infrastructurii spitaliceşti. Deciziile au fost luate de guvern în şedinţa de ieri.
Reporter: La Spitalul de Urgenţă pentru Copii ‘Marie Curie’ vor exista printre altele un Centru de transplant, de traumă şi neurochirurgie pediatrică. Institutul de Boli Cardiovasculare ‘CC Iliescu’ unde se concentrează o parte însemnată a tratamentului pe inimă din România va funcţiona într-o clădire nouă – spunea ministrul sănătăţii.
Vlad Voiculescu: Plănuim ca în următoarele săptămâni să avem un acord semnat cu Banca de Reconstrucţie şi Dezvoltare prin care BERD preia rolul principal în pregătirea acestor proiecte. Vorbim despre un tip de parteneriat pu[vimeo height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]PLACE_LINK_HERE[/vimeo]
blic-privat, în care partenerul privat îşi asumă strict ridicarea clădirii, finanţarea lucrărilor, operarea din punct de vedere tehnic a clădirii. Nu vorbim despre nici un fel de privatizare, ambele spitale rămân în acelaşi contract cu Casa, vor avea pur şi simplu o infrastructură mai bună la dispoziţie.
Reporter: Lucrările la cele două spitale vor începe în primăvara anului viitor şi investiţiile nu vor depăşi 100 de milioane de euro pentru fiecare în parte, spunea ministrul sănătăţii. În privinţa gărzilor suplimentare efectute de medici Vlad Voiculescu a spus că banii vor fi plătiţi de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate printr-un contract separat. El a mai spus ca fiecare medic va fi liber să aleagă dacă face sau nu aceste gărzi suplimentare.
Realizator: Şi tot ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu, este de părere că spitalele trebuie să anunţe din timp dacă se confruntă cu o lipsă de medicamente pentru ca autorităţile să poată acţiona. Vlad Voiculescu a explicat că ministerul nu poate achiziţiona de pe o zi pe alta medicamentele necesare pentru că trebuie urmate anumite proceduri. În cazul medicamentului /…/ folosit în tratarea leucemiei, ministrul a aflat de lipsa acestuia când stocurile erau aproape epuizate şi a decis în primă instanţă ca medicamentele existente să fie direcţionate către centrele cu mai mulţi pacienţi – a mai precizat ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (25 august)