„Amatrice dă ultimul salut victimelor cutremurului”, titrează Il Giornale, vorbind despre funeraliile de stat oficiate în punctul central al zonei devastate de seismul care a şters de pe hartă mai multe sate italiene săptămâna trecută. Amintind că printre victime se află şi 11 români, agenţia italiană Asknews vorbeşte despre prezenţa la funeraliile de stat şi a premierului român Dacian Cioloş. „Statul român, prin vocea prim-ministrului Dacian Cioloș și a ambasadorulului României în Italia, George Gabriel Bologan, mulțumeşte încă o dată comunităţilor româneşti din Italia care au găsit curajul de a se uni și a face față împreună acestei provocări, precum și autorităţilor italiene care au demonstrat un sprijin fundamental la toate nivelurile” notează Asknews, adăugând că „este foarte important să se încerce găsirea unei speranțe pentru un viitor mai bun, în care valorile dialogului și ale fraternităţii să dea un sens familiei europene din care fac parte România și Italia”.
Pe plan economic, relaţiile dintre SUA şi Europa ar putea fi greu încercate de amenda record impusă companiei Apple de Comisia Europeană, observă presa internaţională, mărul discordiei fiind, după cum sintetizează New York Times, cine are dreptul de a reglementa fiscalizarea unora dintre cele mai mari companii ale lumii. „Apple a plătit doar 50 de euro taxe pentru fiecare milion câştigat în 2014”, titrează Irish Mirror, explicând că o investigaţie a oficialilor de la Bruxelles arată că tratamentul fiscal oferit de Irlanda a permis companiei americane să evite impozitarea pentru aproape toate profiturile obţinute de Apple pe continentul european. „Bruxelles-ul somează Apple să plătească 13 miliarde de euro, dar Washingtonul e furios şi avertizează Europa asupra riscului întreruperii investiţiilor străine pe continent” observă Les Echos, în timp ce Irish Times comentează că suma este atât de mare încât se aşteaptă ca măsura să aibă importante implicaţii economice, dar şi politice la nivel internaţional. Washington Post reaminteşte că administraţia Obama şi membrii Congresului au contestat în mod repetat investigaţiile europene cu privire la strategiile fiscale ale companiilor multinaţionale americane, considerând că acestea ar fi luate în mod inechitabil în vizor. Cotidianul american recunoaşte însă că şi Washingtonul întâmpină dificultăţi în a-şi determina companiile să-şi repatrieze profiturile pentru a fi supuse unei impozitări serioase în America.
Pe de altă parte, Franţa îngroapă în mod definitiv tratatul de liber-schimb transatlantic, constată Le Figaro, preluând declaraţiile făcute de oficiali francezi, în frunte cu însuşi preşedintele Hollande care a spus marţi răspicat că «Franţa nu poate aproba un acord dezechilibrat”. „Americanii nu oferă nimic sau doar firimituri”, explică şi ministrul francez al comerţului, poziţie interpretată de Wall Street Journal drept cel mai ferm semn al opoziţiei care se manifestă în Europa faţă de ceea ce ar fi trebuit să fie cel mai ambiţios tratat din ultimele decenii. „Negocierile nu sunt deloc eşuate” titrează cotidianul belgian Le Soir, citându-l pe comisarul european pentru comerţ care recunoaşte însă dificultăţile apărute în ultimul timp. Cu tot optimismul Bruxelles-ului care insistă că acordul de liber schimb cu SUA s-ar putea încheia chiar anul acesta, tratatul continuă ai aibă mai mulţi duşmani şi detractori decât apărători, observă şi cotidinaul spaniol El Mundo. Cele două tabere se situează pe poziţii foarte îndepărtate, europenii reclamă un acces mai bun pe pieţele de peste Ocean, protejate de diverse dispoziţii legislative, în timp ce americanii privesc spre pieţele agricole europene pe care Bruxelles-ul refuză să le deschidă concurenţei, explică Le Monde.
Peste Prut, începe înregistrarea candidaţilor pentru funcţia supremă în stat, anunţă Jurnal de Chişinău. Ales în mod direct pentru prima dată de cetăţeni, viitorul preşedinte al Republicii Moldova va fi cel care va da orientarea ţării, este de părere publicaţia americană The National Interest care consideră că dacă Republica Moldova va întoarce spatele Vestului la alegerile prezidenţiale din octombrie va fi din cauza actualei conduceri politice care a creat o „complicată reţea a corupţiei ce strangulează ţara”. „Când vine vorba de corupţie în Moldova, conexiunile cu Rusia nu pot fi niciodată prea îndepărtate. Oficialii corupţi, şefii crimei organizate şi teroriştii din Rusia au folosit Moldova pe post de imensă maşină de spălat bani timp de ani şi ani”, se mai arată în articolul, semnat de directorul Centrului Allison pentru Studii Politice Internaţionale. „Dacă Occidentul este cu adevărat dedicat unei Europe întregi, libere şi pacificate, el nu-şi mai poate permite să ignore ţări precum Moldova”, încheie publicaţia americană.
(Carolina Ciulu – AGENŢIA DE PRESĂ RADOR)