Revista presei internaţionale – 3 septembrie 2016

„China se mobilizează pentru găzduirea summitului celor mai puternici 20 de lideri ai lumii”, titrează China National News, comentând că summitul este văzut de Beijing drept o oportunitate pentru a-şi arăta dominaţia în creştere la nivel global. Oraşul-gazdă, Hangzhou, joacă un rol major în economia Chinei, fiind unul dintre cele mai inovative oraşe în domeniul tehnologiei, dar şi unul dintre cele mai poluate, mai scrie ziarul chinez, adăugând că soluţia găsită de autorităţi pentru scăderea poluării pe perioada summitului este aceea de a închide peste 225 de fabrici din oraş şi din împrejurimi şi de a interzice circulaţia pentru jumătate din maşinile oraşului. În plus, o bună parte din locuitori au primit vouchere generoase din partea autorităţilor pentru a pleca în excursie în aceste zile, notează şi Inside China Today sub titlul „G20 la Hangzhou: Măsuri severe de securitate într-un oraş gol”. Pe agendă se vor regăsi teme diverse, de la schimbările climatice la lupta împotriva terorismului, însă tema principală va fi stimularea creşterii economice mondiale, constată Les Echos. O temă asupra căreia insistă şi Fondul Monetar Internaţional, care, potrivit ziarului spaniol El Economista, a avertizat asupra slabei creşteri pe care o înregistrează economia globală, existând riscul ca FMI să-şi revizuiască din nou în scădere previziunile pentru acest an.
În Marea Britanie, retragerea din UE continuă să producă divizări profunde. Astfel în timp ce adepţii Brexit vorbesc despre un proces inevitabil, adepţii rămânerii în UE încă mai cred că o asemenea plecare poate fi prevenită, observă The Telegraph, comentând că „bătălia pentru câştigarea inimilor şi a minţilor” începe în acest weekend când o coaliţie a grupurilor „Remain” vor organiza un Marş pentru Europa. Scopul este de a reuşi tocmai acolo unde Campania Remain a eşuat, şi anume să producă sentimente cordiale faţă de UE, mai scrie The Telegraph. În plus, şi marile bănci fac presiuni asupra Theresei May de a ajunge la un acord cu UE care să le permită să vândă în mod liber servicii şi produse pe piaţa Uniunii, notează Bloomberg, care aminteşte că în cazul în care nu vor obţine un statut special, marile instituţii internaţionale de investiţii vor începe să-şi mute activităţile şi personalul în alte ţări europene.
Brexitul reanimă intenţiile Scoţiei de a obţine independenţa, observă International Business Times UK, după ce premierul scoţian a anunţat vineri începerea unei campanii pentru organizarea unui al doilea referendum pe tema independenţei faţă de Regatul Unit. Va fi cel mai mare exerciţiu de a asculta opiniile cetăţenilor, notează The Scotsman, după ce peisajul politic britanic a fost schimbat total de referendumul Brexit la care scoţienii au votat în proporţie de 62% pentru rămânerea în UE.
Un scrutin riscant are de înfruntat şi cancelarul german, constată Le Monde, comentând că alegerile care vor avea loc în landul Mecklenburg-Pomerania Inferioară vor depăşi semnificaţia lor regională, putând provoca un şoc politic pentru întreaga ţară. Popularitatea Angelei Merkel se prăbuşeşte la cea mai joasă cotă din ultimii cinci ani, iar partidul ei, CDU, se află în luptă strânsă cu partidul antiimigraţie AfD, detaliază publicaţia germană Local.de, explicând că formaţiunea de extremă dreaptă profită de sentimentele antiimigraţie scoase la suprafaţă de politica liberală a lui Merkel de a primi în ultimul an circa 1 milion de refugiaţi. Criza refugiaţilor zguduie clasa politică şi polarizează societatea, constată şi Der Spiegel. În timp ce mii de germani se oferă voluntari, ajutându-i pe refugiaţi acolo unde autorităţile sunt depăşite, mulţi germani se tem că ţara lor se va schimba. Sentimentele xenofobe sunt în creştere, oamenii ies în stradă pentru a protesta faţă de ceea ce ei consideră a fi o islamizare a Germaniei, încercând să blocheze găzduirea de refugiaţi şi numindu-i pe politicieni „trădători”, detaliază Der Spiegal, întrebându-se încă din titlu dacă Germania chiar va reuşi să depăşească această criză.
Problema imigranţilor agită şi scena politică de peste Ocean, unde un nou discurs dur al candidatului republican Donald Trump împotriva imigraţiei hispanice a fost atât de şocant încât i-a determinat pe mai mulţi consilieri hispanici să-şi dea demisia din echipa sa, notează Business Insider. Deşi s-a ferit să vorbească despre expulzarea în masă, întregul discurs a prezentat de fapt o imagine a modului în care, sub conducerea lui Trump, administraţia americană va fi folosită la toate nivelurile pentru a-i vâna şi alunga pe imigranţi din casele, familiile şi joburile lor, explică New York Times.
În Turcia, Erdogan îşi continuă ofensiva împotriva celor pe care îi consideră vinovaţi de tentativa de lovitură de stat. „Turcia eliberează aproape 34.000 de prizonieri pentru a face loc în închisori pentru conspiratori” titrează The Independent, amintind că până acum peste 40.000 de civili şi persoane din lumea academică au fost arestate pentru că ar fi susţinut mişcarea de răsturnare a lui Erdogan.

(Carolina Ciulu – AGENŢIA DE PRESĂ RADOR)