DIÁRIO DE NOTÍCIAS: Portugalia livrează şase avioane de vânătoare F-16 României la sfârşitul lunii

Scena ceremoniei oficiale va fi baza aeriană Monte Real, care astăzi primeşte vizita preşedintelui, Marcelo Rebelo de Sousa

Portugalia livrează primele şase avioane de vânătoare F-16 vândute României la sfârşitul lunii în cadrul unei ceremonii care va avea loc la baza aeriană Monte Real, a aflat ieri „DIÁRIO DE NOTÍCIAS” din surse militare.

Forţa Aeriană – care îl primeşte astăzi pe preşedintele Republicii şi Comandant Suprem al Forţelor Armate la acea bază din districtul Leiria – va mai livra trei din cele 12 aeronave la sfârşitul acestui an, ultimele trei rămânând pentru 2017, au informat sursele.

O sursă oficială a Forţei Aeriene a dat asigurări pentru „DIÁRIO DE NOTÍCIAS” că nu există o dată stabilită în acest sens, limitându-se să semnaleze faptul că în programul de vânzare a avioanelor de vânătoare – contractul a fost semnat în 2013 – calendarul prevede livrarea primelor avioane F-16 la începutul toamnei.

De remarcat faptul că 9 din cele 12 avioane F-16 (dintre care trei sunt cu două locuri) achiziţionate de România – pentru a înlocui flota de avioane de vânătoare de origine sovietică Mig-21 – aparţineau Forţei Aeriene portugheze. Celelalte trei au presupus un acord tripartit cu Statele Unite, a căror legislaţie internă îngreunează vânzarea directă de echipamente militare ţărilor din fostul Tratat de la Varşovia.

Lisabona, care a cumpărat aceste trei avioane de vânătoare de la Washington, a fost însărcinată să le revândă după ce le va transforma şi moderniza în funcţie de interesul românesc – un model ce ar putea fi reprodus în Bulgaria, altă ţară din fostul Est care şi-a manifestat deja interesul de a achiziţiona, de asemenea, avioane de vânătoare F-16, după ce va fi încheiat procesul cu Bucureştiul în luna septembrie a anului viitor.

Contractul de vânzare a avioanelor F-16 a cuprins şi pregătirea de către Forţele Armate a zeci de piloţi, ingineri şi mecanici la baza Monte Real – fapt care a obligat la achiziţionarea a şase maşini pentru transportarea militarilor români.

Tranzacţia, care a cuprins încasarea directă de către Portugalia a 78 de milioane de euro din totalul aproximat la 180 de milioane de euro, a presupus şi deplasarea militarilor portughezi în România în vederea pregătirii şi adaptării respectivelor infrastructuri aeronautice militare.

Sfârşitul misiunii din Lituania

Forţa aeriană a anunţat ieri că misiunea de patrulare aeriană din ţările baltice din ultimele patru luni a implicat un număr total de circa 300 de militari detaşaţi la baza aeriană lituaniană Siauliai.

Portugalia a coordonat pentru a treia oară misiunea NATO, după acţiunile de coordonare din 2007 (în plină iarnă) şi din 2014, care în prezent cuprindea mijloace aeriene din Regatul Unit care acţionează din Estonia.

Misiunea s-a încheiat pe 31 august, iar ceremonia de primire a acestei Forţe Naţionale Detaşate va avea loc astăzi la baza aeriană Monte Real, în prezenţa şefului statului, Marcelo Rebelo de Sousa.

De menţionat că la baza Monte Real se află cele două escadre de avioane de vânătoare F-16 care asigură apărarea aeriană a ţării, precum şi atelierele care permit efectuarea mai multor operaţiuni de întreţinere a aeronavelor.

DIÁRIO DE NOTÍCIAS (Portugalia)

Traducerea: Iulia Baran