Revista presei internaţionale – 5 septembrie 2016

Summitul celor mai puternici 20 de lideri ai planetei, deschis duminică în oraşul Hangzhou, înseamnă începerea unei noi călătorii către o viitoare dezvoltare a lumii, scrie China Daily, citându-l pe preşedintele chinez. În cuvântul de deschidere, Xi Jinping a subliniat că în faţa unei multitudini de riscuri şi provocări, scopul summitului este a de a găsi o terapie care să aducă economia lumii pe traiectoria unei creşteri sănătoase. Însă, după cum observă Les Echos, divizările asupra problemelor comerţului mondial şi-au făcut simţită prezenţa încă de la bun început. Disputele sunt generate de politica de taxare a marilor companii, dar şi de supraproducţia Chinei, cum este cea de oţel ieftin, care duce la nivel global la pierderea locurilor de muncă şi la dezechilibre economice din cauza menţinerii preţurilor la un nivel scăzut, explică China National News.
Nici întâlnirile dintre liderii politici pe marginea summitului nu au fost mai liniştite. Astfel, potrivit The Independent, premierul britanic a avut parte de surprize neplăcute, după ce SUA şi Japonia au lansat avertismente puternice cu privire la relaţiile comerciale cu Londra după Brexit. Japonia avertizează că îşi va retrage băncile şi producătorii de maşini din Regatul Unit, dacă Londra va pierde accesul liber pe piaţa europeană după retragerea ţării din UE, în timp ce Obama a arătat că prioritatea Washingtonului este de a încheia un acord comercial cu UE, urmând ca abia după aceea să ia în calcul un astfel de acord şi cu Marea Britanie, detaliază The Guardian.
Temele politice sunt şi ele la fel de complicate. Un acord SUA-Rusia care să ducă la încetarea focului în Siria ar putea fi iminent, dar Obama spune că „nu am ajuns încă acolo”, notează Russia Today. America şi Moscova au încă poziţii diferite cu privire la ce trebuie făcut pentru a se pune capăt războiului civil din Siria, dar şi cu privire la ce grupări de opoziţie ar trebui considerate legitime, explică USA Today.
La nivel declarativ, relaţiile dintre liderii lumii rămân cordiale. „Putin-Erdogan – reconciliere neaşteptată”, titrează La Libre Belgique, redând declaraţiile celor doi lideri care îşi reafirmă dorinţa de a continua eforturile pentru restabilirea cooperării în toate domeniile dintre Turcia şi Rusia. „O relaţie specială, ce se întăreşte pe zi ce trece” există şi între Turcia şi America, observă ziarul Milliyet, citându-l pe preşedintelui turc care alături de omologul său american au transmis un mesaj ferm împotriva terorismului. Lupta împotriva terorismului este şi una din priorităţile preşedintelui francez la acest summit, punând accent în primul rând pe combaterea surselor de finanţare, notează France Soir. Pentru Europa, problema principală o constituie însă valul uriaş de refugiaţi cu care se confruntă. UE este aproape de a-şi depăşi capacitatea de a primi refugiaţi, avertizează preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, cerând lumii să-şi asume responsabilitatea în gestionarea acestei crize, notează Le Soir. Problema s-a aflat şi în centrul discuţiilor dintre cancelarul german şi preşedintele turc pe marginea G20, notează Der Spiegel, notând că în ciuda tensiunilor, Ankara a promis Germaniei că va continua acordul încheiat cu UE de a reţine milioanele de sirieni care doresc să ajungă în Europa.
Pe de altă parte, summitul a început sub auspicii bune pentru clima globală. „Armonie rar întâlnită între America şi China”, titrează New York Times, anunţând ratificarea de către cei mai mari poluatori ai lumii a Acordului de la Paris pentru combaterea schimbărilor climatice. Această nouă cooperare ar putea fi cea mai bună şansă pentru salvarea planetei, comentează şi China Post.
Summitul G20 nu a fost lipsit de incidente care au făcut înconjurul presei internaţionale. „Schimb de ţipete între oficialii americani şi chinezi, după ce avionul prezidenţial american a aterizat în China”, titrează China National News, explicând că Barack Obama nu a beneficiat la sosire de tradiţionalul covor roşu şi a trebuit să coboare din avion pe o uşă secundară. Citând buni cunoscători ai atenţiei deosebite pe care chinezii o acordă protocolului, The Guardian este de părere că această primirea haotică a preşedintelui american a fost deliberată, un gest menit să ştirbească imaginea lui Obama. Totuşi, potrivit USA Today, Obama a minimizat incidentul şi a respins discuţiile despre o eventuală orchestrare diplomatică.
Canonizarea Maicii Tereza este un prilej pentru presa internaţională de a pleda pentru solidaritate şi iubire faţă de semeni. „Cel mai important lucru pe care l-a făcut Maica Tereza a fost că a adus cu o forță imensă în centrul propriei vieți mărturia dragostei sale necondiționate pentru cei săraci, pentru cei marginalizaţi”, comentează La Stampa. Cotidianul italian face trimitere la tensiunile existente în societăţile europene din cauza refugiaţilor şi încheie. „Dacă ar fi trăit, astăzi, Maica Tereza ar fi în Lesbos sau la Lampedusa pentru a vindeca rănile migranţilor și ale refugiaților”.

(Carolina Ciulu – AGENŢIA DE PRESĂ RADOR)