Revista presei internaţionale – 6 septembrie 2016

Pentru presa internaţională, principalul eveniment a continuat să rămână reuniunea la nivel înalt a ţărilor reunite sub genericul G-20, desfăşurată la Hangzhou, în estul Chinei, şi încheiată ieri. Mai mult, din declaraţiile mai marilor lumii apărute în ziare, am zice că nimic nu ar mai trebui să ne stârnească îngrijorarea.
Oficiosul guvernului chinez, „China People’s Daily”, relatează că „preşedintele Xi Jinping i-a spus premierului nipon Shinzo Abe că ţările lor trebuie ‘să lase deoparte disensiunile’ şi să-şi normalizeze cât mai curând reaţiile”. Noul premier britanic, doamna Theresa May se declară mulţumită, anunţând că „ţări precum India şi Mexicul au dat de înţeles că ar renunţa la barierele de ordin comercial impuse Marii Britanii în urma Brexitului, iar exemplul lor a fost urmat şi de Coreea de Sud şi de Singapore”, după cum relatează ziarul britanic „The Guardian”.
Prezentă şi ea la reuniunea G-20, şefa FMI, Christine Lagarde, a anunţat că „grupul ese hotărât să combată ‘atacurile populiste’ la adresa mondializării”, menţionează ziarul italian „Il Sole Ventiquattro Ore”. Şi, potrivit cotidianului american „The New York Times”, „după o întrevedere care a durat 90 de minute, preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, şi omologul său rus, Vladimir Putin, au hotărât să continue negocierile pe tema încheierii unui armistiţiu în Siria”.
Mai nemulţumit pare să fie preşedintele Franţei, François Hollande, care, după cum relatează cotidianul francez „Le Figaro” i-a dat o replică dură preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. La o conferinţă de presă organizată la summitul G-20 din China, preşedintele francez a criticat intenţia dlui Juncker de a contnua negocierile cu Washingtonul pe tema unui tratat transatlantic de liber schimb, afirmând: ‘Jean-Claude Juncker poate contnua, dar, poziţia Franţei este clară”.
În sfârşit, deşi aflată încă în China, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, s-a declarat îngrijorată mai ales de situaţia din ţara sa, unde, la alegerile din landul Mecklenburg-Pomerania, din partea căreia ea însăşi este deputată, un partid de dreapta, Alternativa pentru Germania, a câştigat alegerile locale. „A fost mai mult decât un scrutin regional, au fost nişte alegeri care au privit-o pe Merkel: o furtună protestatară, o debarcare din cancelarie”, estimează săptămânalul german „Der Spiegel”. Iar „Bild”, cotidianul german cu cel mai mare tiraj, vorbeşte despre „ororile din Mecklenburg-Pomerania” şi se întreabă „câte palme mai poate suporta dna Merkel”.

(Alexandru Danga, Agenţia de presă RADOR)