2016. szeptember 8

A miniszterelnök elfogadta Gabriel Biriş pénzügyi államtitkár lemondását

Dacian Cioloş miniszterelnök elfogadta Gabriel Biriş pénzügyi államtitkár lemondását, amelyet az Adótörvénykönyv esetleges módositása kapcsán kirobban botrány nyomán nyújtott be. A vitát kiváltó javaslat a társadalombiztosítási és az egészségügyi hozzájárulásra utal, amelyeket – a javaslat szerint – ezentúl teljes egészében az alkalmazottaknak és nem az alkalmazónak kellett volna fizetnie.Gabriel Biriş vállalta e tervezetet, megjegyezve, hogy ez egy belső vita tárgyát képező javaslat „és nem jelent egy banit sem pluszban, sem minuszban az alkalmazottak vagy az alkalmazó számára”, hanem kimondottan a társadalmi befizetések alapszámitási határméretének leegyszerűsitésére irányul. A kormány cáfolta az információt és leszögezte, hogy nem tervezi növelni sem az adókat, sem a kötelező társadalombiztositási járulékokat. Ugyanakkor a pénzügyminisztérium nemsokára nyilvános vitára bocsátja az Adótörvénykönyv bizonyos módositásait, amelyek az adóügyi eljárások leegyszerűsitésére vonatkoznak a gazdasági tevékenységek megkönnyitése érdekében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.08)

A román mezőgazdaságra súlyosan kihatnak az importból származó termékek

Az ország északnyugati részében található több megyéből számos gazdalkodó csütörtökön Szilágysomlyóban tartott gyűlést, amelyen felhivta a figyelmet arra, hogy az importból származó termékek – tej, hús, illetve gyapjú – súlyosan kihatnak a román mezőgazdaságra. Mint elmondták, nem tudják felvenni a versenyt a külföldi gazdálkodók miatt, akik nagyon alacsony árakat alkalmaznak termékeikre. A román gazdálkodók szerint a szubvenciók naprakész kifizetése és a mezőgazdasági termékek behozatalának csökkentése érdekében történő állami közbelépés nélkül sokáig nem birják a piaci versenyhelyzetet. A gazdálkodóknak eltökélt szándéka közös frontot kialakitani a tej- és húsimport növekedésének leszoritása érdekében egy reális szövetségbe való tömörülés révén.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.08)

Liviu Dragnea az ország reális gazdasági helyzetének ismertetését kérte a kormányfőtől

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke azt kérte Dacian Cioloş miniszterelnöktől, hogy mielőbb számoljon be a parlamenti kamarák együtes ülésén az ország reális gazdasági helyzetéről, a dijak behajtási üteméről, a költségvetési deficitről és a becslés szerinti gazdaségi növekedésről. A Dacian Cioloş kormányfőhöz intézett nyilt levelében Liviu Dragnea megjegyzi, hogy az Adótörvénykönyv módósitásával kapcsolatosan megjelent információk nyomán fodult e kéréssel a miniszterelnökhöz.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.08)

Bemutatták az országos dohányzásmegelőzési stratégiát

A következő másfél évtizedben öt százalék alá akarják szorítani a dohányzó gyerekek arányát Romániában, közölte Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter csütörtökön, az országos dohányzásmegelőzési stratégia bemutatásakor.A román elnöki hivatalban tartott rendezvényen a tárcavezető elmondta: jelenleg a 15-16 éves korosztály csaknem 30 százaléka rendszeresen dohányzik, és több mint fele már legalább egyszer kipróbálta a dohányzást. A fiatalokat célzó megelőzési stratégia célkitűzése az, hogy 2035-re a fiatal korosztály nemdohányzókból álljon. A miniszter felhívást intézett a parlamenthez, hogy ne enyhítsen a márciusban hatályba lépett, a dohányzást korlátozó törvény szigorán.Klaus Iohannis államfő gratulált a kezdeményezéshez, és az egészségtudatos nevelés szerepét hangsúlyozta a dohányzás visszaszorításában.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.08)