România a avut mai mult de câştigat decât de pierdut în urma deciziei cetăţenilor din Marea Britanie de ieşire a ţării din UE

România a avut mai mult de câştigat decât de pierdut în urma deciziei cetăţenilor din Marea Britanie de ieşire a ţării din Uniunea Europeană, afirmă preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză, Ion Ghizdeanu. El a precizat că datele de până acum evidenţiază că acest fapt este mai evident în privinţa relaţiilor comerciale bilaterale.

Ion Ghizdeanu: Dacă importurile Marii Britanii a crescut cu 4 – 5, exporturile României către Marea Britanie se apropie de 20%. Am câştigat într-o perioadă scurtă un 0- 0 sau un 0 – 1 din piaţa respectivă este important pentru exportatorii români. Se pare că şi al doilea avantaj începe să se manifeste, măcar dacă nu câteva cifre totale, respectiv o anumită reorientare a investiţiilor către ţările emergente şi mai puţin către Marea Britanie şi alte ţări din zona euro unde sunt incertitudini.

Realizator: Ion Ghizdeanu a adăugat că nici din punctul de vedere al circulaţiei capitalurilor şi al forţei de muncă nu vor exista modificări semnificative din perspectiva Brexit-ului. Probleme ar putea să apară, însă, în ceea ce priveşte accesul forţei de muncă necalificate pe piaţa britanică, ne-a transmis reporterul RRA, Iulian Olescu.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 septembrie