Începe calendarul acţiunilor privind alegerile parlamentare

Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate mai au la dispoziţie doar trei zile pentru a se înscrie în Registrul Electoral. La alegerile parlamentare de la 11 decembrie, ei vor putea vota prin corespondenţă, pentru prima dată. Alegerile pentru deputaţi şi senatori sunt organizate pe baza unei noi legislaţii, printre noutăţi aflându-se şi revenirea la listele cu candidaţi. Astăzi începe calendarul acţiunilor prinind alegerile parlamentare, despre care ne vorbeşte preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru.
Ana Maria Pătru: Constituirea Biroului Electoral Central. Şi se va înfiinţa şi Biroul de Circumscripie 43 privind votul din străinătate, care va fi organizat de Ministerul Afacerilor Externe şi se adresează cetăţenilor români aflaţi în afara ţării. Următorul pas va fi comunicarea de către Autoritatea Electorală Permanentă a numărului de alegători înscrişi în Registrul Electoral şi a numărului minim de semnături necesar pentru susţinerea candidaturilor la nivel naţional, precum şi în fiecare circumscripţie electorală.
Realizator: Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, i-a mai declarat redactorului nostru Cătălin Purcaru că în aceste zile are loc întocmirea şi tipărirea de către Autoritatea Electorală a listelor pentru votul prin corespondenţă şi transmiterea acestora către Poşta Română, precum şi înregistrarea la Biroul Electoral Central a protocoalelor de constituire a alianţelor electorale.

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 septembrie)