2016. szeptember 14

Hat hónapra befagyasztják a kötelező gépjármű biztositási árakat

Hat hónapra befagyasztják a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások árát. A kormány sürgősségi rendeletet fogadott el egy referenciaár bevezetésére vonatkozóan. A rendelet értelmében 30 nap áll a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) rendelkezésére a jármű-kategóriák szerinti referenciaárak meghatározására. A fuvarozók megmozdulásai csaknem mindennapossá váltak, mig csütörtökre országos tüntetést helyeztek kilátásba, tiltakozásul amiatt, hogy a gépjármű biztositási árak az utóbbi évben átlagosan másfélszeresére, esetenként pedig többszörösére emelkedtek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.14)

Bukarestnek kevés az esélye arra, hogy 2021-ben elnyerve az Európa Kulturális Fővárosa cimet

Az ország többi városaihoz képest Bukarestnek kevés esélye van arra, hogy 2021-ben elnyerve az Európa Kulturális Fővárosa cimet, nyilatkozta Gabriel Firea, Bukarest főpolgármestere. Mint hozzáfűzte, az utóbbi években ezt a cimet nem itélték oda fővárosoknak, tekintettel arra, hogy az esemény megszervezése abból az elképzelésből indul ki, hogy más városoknak kell megadni a plusz esélyt a fejlődésre. Az ország más városaiban sokkal kevesebbet invesztiálnak a kulturális infrastruktúrába, mint az európai fővárosokba. „A bukaresti Polgármesteri Hivatal nemcsak energiát fektet a kultúrába, hanem komoly össegeket különit el kultúra támogatására, hiszen úgy véli hogy a kultúra nemcsak tehetséget és ihletet, de humán forrást is jelent”, hangsúlyozta Gabriel Firea. Megjegyzendő, hogy Európa Kulturális Fővárosa 2021 cimért négy romániai város száll versenybe: Bukarest, Temesvár, Kolozsvár és Nagybánya. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -09.14)

Szerb embercsempész-hálózatot lepleztek le a román hatóságok

A Temeş megyei határrendészek hőérzékelő kamerával észleltek kedd este egy 24 emberből álló csoportot, amint a Nagycsanád-Kiszombor határátkelőhely közelében, román területen, Magyarország felé tart. A hatóságok a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) irányításával elfogták a csoportot, őrizetbe vették az illegális bevándorlókat vezető szerb embercsempészt és három, szintén szerb állampolgárságú társát.A bevándorlók – köztük nők és gyermekek – Sziriából jöttek és Németországba akartak eljutni. Az őrizetbe vett személyeket a határrendőrség temesvári székhelyére szállitották az illegális határátkelésért beinditott kivizsgálások folytatásáért.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.14)

Francois Hollande francia csúcstechnológiai beruházásokat keresett fel

Francois Hollande francia elnök romániai programjának részeként, kedden, Klaus Iohannis román elnökkel együtt ellátogatott a Bukarest melletti Măgurele-re, ahol a a francia Thales űrkutatási és hadiipari óriáscég európai uniós támogatással megvalósítandó szuperlézer romániai berendezéseit építi egy 60 millió eurós szerződés alapján. Francois Hollande kedd délután Dacian Cioloş miniszterelnökkel felavatta az Airbus Helicopters 50 millió eurós beruházásból felépült új vidombáki üzemét. A francia elnök kijelentette: ezek a beruházások is bizonyítják, hogy Franciaország jövőbe mutató csúcstechnológiákkal járul hozzá Románia fejlődéséhez, nemcsak az olcsó munkaerőt keresi.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.14)

Rozalia Gănciulescu