ACCADEMIA DI ROMANIA IN ROMA

Ziua Limbii Române va fi marcată, din nou, de Accademia di Romania din Roma, prin prezentarea volumului bilingv De vorbă cu Panait Istrati/Parlando con Panait Istrati (Aracne, Roma 2015) de Elena Dumitru.

Joi, 15 septembrie 2016, de la ora 18.00, la Accademia di Romania din Roma, Sala de Conferinţe, va avea loc lansarea volumului bilingv De vorbă cu Panait Istrati/Parlando con Panait Istrati (Aracne, Roma 2015) de Elena Dumitru. Lucrarea va fi prezentată de Prof. Giovanna Motta, Prof. Antonello Biagini, Prof. Univ. Dr. Muguraş Constantinescu, Mara Chiriţescu, fondatoarea Librăriei Pavesiana, Mugur Popovici, diplomat, Goffredo Fofi, eseist şi critic literar.

Publicată în 2015 la editura Aracne din Roma, la 80 de ani de la trecerea în nefiinţă a autorului Chirei Chiralina, cartea reprezintă concretizarea unei burse „Univers“, acordată de ICR pentru traducătorii profesionişti, şi reliefează aspecte mai puţin cunoscute ale producţiei publicistice istratiene, prin traducerea unei selecţii de articole şi interviuri acordate de scriitor în presa românească. Cu o prefaţă semnată de prof. Giovanna Motta şi o postfaţă a prof. Cornel Sigmirean, acest material inedit în limba italiană este util şi din perspectivă didactică. Totodată, prin intermediul unei introduceri bine documentate şi prin conţinutul propriu-zis, îi permite publicului din Italia să descopere un personaj aparte, dar nu mai puţin reprezentativ, la nivel naţional şi internaţional, pentru viaţa culturală şi socio-politică din perioada interbelică.

Elena–Lavinia Dumitru este traducător şi cadru didactic asociat la Universitatea „Sapienza“ din Roma. A susţinut două doctorate, unul în Istoria Europei, la Universitatea „Sapienza“, şi unul în filologie, la Universitatea din Bucureşti, Departamentul de Hungarologie. Colaborează cu catedra de Istoria Europei Orientale, a Facultăţii de Filozofie, Litere, Ştiinţe Umane şi Studii Orientale, Universitatea „Sapienza“ din Roma, precum şi cu Universitatea „Petru Maior“ din Târgu-Mureş. A mai publicat volumul L’emigrazione intellettuale dall’Europa centro-orientale. Il caso di Panait Istrati (Nuova Cultura, Roma 2012) şi a tradus în limba română lucrarea Storia della Romania contemporanea de Antonello Biagini (Editura Universităţii „Petru Maior“, Târgu-Mureş 2012).

Evenimentul va fi sărbătorit cu un concert al corului de copii: SUNETUL MUZICII” (Il Suono della Musica)

Condus de: Cristina Manoliu Săvulescu – Profesoară de canto şi muzică uşoară (pop). Coregraf: Simona Deaconescu.

www.sunetulmuzicii.ro