Senatul Statelor Unite a sprijinit aderarea Muntenegrului la NATO

Comisia pentru afaceri externe a Senatului SUA a sprijinit cu fermitate aderarea Muntenegrului la NATO cu convingerea că statutul de membru al Alianței va fi un sprijin pentru o mai mare integrare, reforme democratice, comerț, securitatea și stabilitatea statelor ei vecine, ceea ce va face ca întreaga regiune a Balcanilor să fie mai aproape de ţinta strategică a SUA. La dezbaterile care au avut loc în cadrul acestei comisii au fost prezenţi adjunctul asistentului secretarului de stat Hoyt Brian Yee şi adjunctul asistentului secretarului apărării, Michael Carpenter, care au fost de acord cu evaluarea că Muntenegru este pregătit să devină membru al NATO. „Muntenegru a demonstrat că este statornic în parcurgerea căii euro-atlantice”, a spus Yee, care a subliniat faptul că Muntenegru a făcut pași semnificativi în rezolvarea problemei corupției și a crimei organizate și a făcut mari progrese în îndeplinirea standardelor NATO, punerea în aplicare a reformelor în sectorul apărării, informaţiilor și securităţii.
„De la primirea invitației, Muntenegru a depus eforturi considerabile pentru a arăta că este gata să fie un membru productiv al NATO. Statutul de membru va fi sprijin pentru o mai mare integrare, reforme democratice, comerț, securitatea și stabilitatea tuturor vecinilor ei, care va apropia întreaga regiune balcanică de atingerea obiectivului strategic al SUA – o Europă întreagă, liberă și în pace”, a subliniat categoric oficialul american.
De asemenea, el a menționat că în prezent Muntenegru cheltuiește la apărare 1,68% din PIB, că anul viitor acest procent va creşte la 1,72%, și că până în anul 2024 va atinge obiectivul de 2% din PIB, informează postul Vocea Americii.
Michael Carpenter a menţionat că Muntenegru a transformat armata ei pentru a fi compatibilă cu NATO, a realizat reformele necesare şi și-a exprimat solidaritatea cu aliații, prin participarea la misiuni străine și armonizarea politicii externe și de securitate cu cea reprezentată de Alianță.
„Muntenegru, ca cel de-al 29-lea membru al Alianței, va continua să contribuie la securitatea și stabilitatea în Balcanii de Vest și va arăta celorlalte țări din regiune care doresc să adere la NATO și UE că merită să aplici reformele dure, dar şi necesare. De asemenea, aderarea Muntenegrului la NATO va demonstra în mod clar angajamentul politicii ușilor deschise a Alianței”, a subliniat Carpenter.
Extinderea NATO în Muntenegru a fost sprijinită de senatorii din ambele partide care au participat la aceste dezbateri.
În răspunsurile la întrebările senatorilor, Yee și Carpenter au spus că Rusia încearcă să mențină și să extindă o influență tot mai mare în Europa, inclusiv în Balcani, cu care are legături politice și economice istorice, motiv pentru care încearcă să împiedice regiunea să se apropie tot mai mult de instituțiile euro-atlantice.
„Prin sprijinirea politicienilor și a organizațiilor non-guvernamentale care sunt împotriva aderării la NATO, Rusia a demonstrat din nou că este gata să intervină în dreptul suveran al țărilor de a decide cu privire la alianțele lor – în ciuda faptului că Muntenegru se află la aproximativ 800 de mile de cea mai apropiată frontieră rusă și că aceasta nu reprezintă o amenințare geopolitică”, a precizat Carpenter, adăugând că prin aderarea Muntenegrului va fi respinsă influența „malignă” rusească în Balcanii de Vest și a arătat că nicio terță țară nu are un drept de veto cu privire la decizia NATO de a accepta noi membri.

(www.tanjug.rs – 15 septembrie)