Şefii de stat şi de guvern discută, la Bratislava, despre viitorul UE fără Marea Britanie

Situaţia în care se află acum Uniunea Europeană, cum ar putea arată ea după Brexit şi ce măsuri concrete trebuie adoptate în urmatoarele luni pentru a rezolva problemele sale acute – sunt temele pe care şefii de stat şi guvern din Uniune le discută, astăzi, în capitala Slovaciei, Bratislava. Este prima reuniune de acest gen din ultimii 43 de ani la care Marea Britanie nu participă.
UE este atât de puternică pe cât de puternice sunt statele membre, a declarat Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European. Aflat încă sub influenţa întâlnirii cu premierul maghiar, Viktor Orban, şi cel slovac, Robert Fico, el s-a declarat nemulţumit de oportunismul politic al unor lideri.
Martin Schulz: „Se contribuie la aprobarea unei decizii în Consiliul European şi să te întoarci apoi acasă şi să spui în faţa cetăţenilor tăi că decizia respectivă este greşită şi impusă de Bruxelles, ca şi cum tu nu ai nicio contribuţie la ea, acesta este un comportament care aduce prejudicii UE”.
Martin Schulz, alături de cancelarul german, Angela Merkel, a pledat pentru unitate şi cooperare în rezolvarea problemelor. Unitate există, însă în uniuni mici. Statele din Sudul Europei nu mai vor austeritate, ci o Uniune cu politici sociale de care să beneficieze toţi cetăţenii săi. Polonia, Slovacia, Ungaria şi Cehia au anunţat că vor avea propria lor declaraţie la încheirea summitului, în care pun accentul pe controlul graniţelor externe, politica de solidaritate între state şi prezervarea sistemului Schengen. Cât despre România, preşedintele Klaus Iohannis consideră că summitul de astăzi este doar începutul unui proces la care România doreşte să contribuie, pentru că vrea să fie inclusă în nucleul central al UE.
Klaus Iohannis: „Asta am discutat cu liderii cu care am avut întruniri, vrem să avem un plan pentru UE”.
Summitul se încheie cu o declaraţie pe care preşedintele Consiului European, Donald Tusk, o va prezenta public cam peste o oră şi jumătate.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (16 septembrie)