Raportul despre situaţia economiei româneşti prezentat de premierul Dacian Cioloş l-a nemulţumit pe liderul PSD, Liviu Dragnea

Raportul despre situaţia economiei româneşti, prezentat astăzi în Parlament de premierul Dacian Cioloş, l-a nemulţumit pe liderul PSD, Liviu Dragnea, care l-a atacat dur pe şeful Guvernului. Chiar dacă acesta a spus că România înregistrează creştere economică şi că nu intenţionează să mărească taxele, impozitele sau să taie vreo indemnizaţie, preşedintele PSD a criticat, totuşi, prestaţia cabinetului. Care au fost argumentele celor două părţi, dar şi cum
s-au poziţionat reprezentanţii celorlalte formaţiuni parlamentare aflăm din relatarea Amaliei Bojescu.

Reporter: Premierul Dacian Cioloş a spus în faţa parlamentarilor că România are creştere economică, un număr mai mare de angajaţi, dar şi o salarizare mai bună. Dacian Cioloş a dat asigurări că până la finalul mandatului nu vor fi creşteri de taxe şi impozite şi nici modificări ale indemnizaţiilor.

Dacian Cioloş: Nu intenţionăm, până la sfârşitul acestui mandat, să creştem nicio taxă. Nu intenţionăm să creştem niciun impozit. Nu intenţionăm să modificăm nicio indemnizaţie, aşa cum s-a spus; dimpotrivă, am redus TVA-ul la 9% pentru lucrările agricole şi pentru inputurile consumate în agricultură.

Reporter: Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a criticat discursul premierului pe care l-a acuzat că nu a făcut nimic pentru o creştere sănătoasă a economiei.

Liviu Dragnea: Zero fonduri europene, nimic din planul Juncker şi subvenţii întârziate la agricultură. Acestea sunt adevăratele cifre, domnule prim-ministru. Acesta este eşecul guvernului dumneavoastră, de care nu ne-aţi spus nimic astăzi şi nici până astăzi.

Reporter: Critici au venit şi din partea copreşedintelui ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu. În opinia sa, guvernul tehnocrat reprezintă un experiment nereuşit care i-a dezamăgit pe români.

Călin Popescu-Tăriceanu: Guvernul dumneavoastră a eşuat în toate planurile: în plan economic, în planul respectării drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, în plan social. Sunteţi, din păcate, o dezamăgire pentru români.

Reporter: Guvernul Cioloş a fost criticat şi de parlamentarii UNPR şi cei ai UDMR. De cealaltă parte, copreşedintele Alina Gorghiu a apreciat că guvernul a reuşit să menţină echilibrul bugetar şi a subliniat că este nevoie de un pachet de salarizare stimulativ care să elimine inechităţile.

Alina Gorghiu: Cu succese mai mari sau mai mici, cu blocaje inerente Guvernul Cioloş şi-a făcut datoria cu mai multă onestitate şi respect faţă de lege, faţă de guvernele anterioare.

Reporter: La finalul dezbaterilor, premierul Dacian Cioloş a subliniat că nu a venit în faţa parlamentarilor pentru a obţine voturi, ci pentru a prezenta cu cifre concrete situaţia economică a ţării.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 septembrie