Sărbătoarea culesului viei în Elveţia

În fiecare an, în ultimul weekend din luna septembrie, în oraşul Neuchâtel din Elveţia are loc Sărbătoarea culesului viei, care este marcată prin Festivalul Vinului (Fête des Vendanges de Neuchâtel). Trei zile la rând – de vineri până duminică – cafenelele, barurile, standurile de vânzare a vinului şi formaţiile muzicale însufleţesc străzile şi pieţele oraşului şi fac viața mai distractivă și mai festivă.

Culesul viei pe dealurile din Neuchâtel a început cu peste două secole în urmă, de aceea nu e de mirare că recolta de struguri este sărbătorită printr-un astfel de festival răsunător şi plin de culoare.

poza1foto: Alexander Chaikin/Shutterstock

Această sărbătoare, care poate fi numită drept cartea de vizită a Elveţiei, a luat naştere în anul 1902. Anual, la aceasta participă aproape 150.000 de persoane. În programul festivalului sunt incluse plimbări prin podgorii şi degustări de vinuri.
Sâmbătă după-amiază spectatorii pot admira o paradă a copiilor îmbracaţi în straie de sărbătoare, o paradă a celor mai bune fanfare europene, precum şi o procesiune florală.
Punctul culminant al festivalului este marea paradă de duminică, din a doua jumătate a zilei. Numeroase ambarcaţiuni decorate cu flori se deplasează pe străzile oraşului, toate având ca temă comună – sărbătoarea recunostinţei pentru recoltă.

poza2
foto: www.swisscommunity.org

Svetlana Sîrbu, RADOR