2016. szeptember 21

Klaus Iohannis államfő a December 21 Egyesület képviselőit fogadta

Klaus Iohannis államfő szerdán, a Cotroceni palotában fogadta a forradalmárokat tömörítő bukaresti December 21 Egyesület képviselőit. Az álamelnök fontosnak tartotta az 1989-es forradalomról és a bányászlátogatásról szóló dossziék mielőbbi megoldását. Klaus Iohannis szerint e két ügy megoldásával adós az igazságszolgáltatás és biztositotta az egyesület képviselőit, hogy alkotmányos hatáskörének gyakorlásával mindent megtesz az igazság kideritéséért és e két dosszié törvényes megoldásáért.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.21)

Közvitára bocsátják a jövő hónapban Románia energetikai stratégiáját

Victor Grigorescu energiaügyi miniszter igérete szerint a jövő hónapban közvitára bocsátják Románia energetikai stratégiáját. A dokumentum kijelöli az energetikai biztonság és a kevésbé szennyezett gazdaságra való áttérés fontosabb vonalait. „Majd meglátjuk, hogy az, amit az energetikai rendszertől elvárunk fenntartható lesz-e a gazdasági adatok szempontjából, amelyek nemcsak a fogyasztási prognózist jelentik, hanem a vegyes energiatermelési kapacitás (a  megújuló, valamint hagyományos energiaforrásokat felhasználó üzemek általi energiatermelése) alakulására utaló előrejelzéseket is”, mondotta a tárcavezető. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.21)

A románok és a bolgárok az egyedüli uniós állampolárok, akik vizum nélkül nem utazhatnak Kanadába

Dacian Cioloş miniszterelnök kedden, New Yorkban megbeszélést folytatott a kanadi kormányfővel a vízumkötelezettség megszüntetéséről azon román állampolgárok esetében, akik Kanadába óhajtanak utazni.A felek szerint „jók a perspektivák arra, hogy a közeljövőben megszüntessék a vizumkényszert”. A Kanada területére való belépéshez szükséges román, illetve bolgár vizummal kapcsolatos viták ez év kezdetén fokozódtak fel, amikor a bukaresti és a szófiai hatóságok az ügyet az Európai Bizottság figyelmébe ajánlották. A románok és a bolgárok az egyedüli uniós állampolárok, akik vizum nélkül nem utazhatnak Kanadába. Bulgária is bejelentette, hogy menetrendet dolgoz ki a bolgár vízumliberalizációhoz szükséges kritériumokra vonatkozóan. Ez irányban Rosen Plevneliev bolgár elnök megállapodásra jutott Justin Trudeau kanadai kormányfővel, akivel New Yorkban folytatott megbeszéléseket az ENSZ Közgyűlés őszi ülésszaka alkalmából.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.21)

A Dacia Logan MVC gyártását áthelyezik Marokkóba

Marokkói üzemébe költözteti Romániából a Logan MCV modell gyártását a Renault. Mostanig a Logan MCV modellt csak Romániában gyártották, de a jövő évtől a marokkóiak gyártják.A Reanualt romániai társaságának forrásai szerint a Logan MCV modell helyett a Mioveni gyárban egy másik autótipust szerelnek össze majd. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.21)

Rozália Gănciulescu