Interviu cu preşedintele director general al Radio România, Ovidiu Miculescu, despre Festivalul RadiRo şi misiunea Radioului Public în organizaţiile internaţionale de profil

Dirijorul Kristjan Järvi va fi directorul de onoare al Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio – RadiRo, organizat de Radio România, de astăzi până pentru 1 octombrie. În cele nouă zile de festival vor concerta, la Sala Radio, cinci ansambluri simfonice care au scris istorie în Europa şi pentru prima dată la RadiRo şi la Bucureşti, o orchestră din China, Orchestra Simfonică din Shenzhen. Aceasta va deschide festivalul, astăzi, de la ora 19:00. Vă aşteptăm, aşadar. Este o invitaţie marca Radio România şi discutăm despre Festivalul RadiRo, dar şi despre misiunea Radioului Public, modul în care este receptat acesta, mai ales în organizaţiile internaţionale de profil, împreună cu preşedintele director general al Radio România, domnul Ovidiu Miculescu. Bună dimineaţa, bine aţi venit.

Ovidiu Miculescu: Bună dimineaţa.

Realizator: Bine aţi revenit la Matinal. Domnule preşedinte, astă seară începe o nouă ediţie a Festivalului RadiRo.

Ovidiu Miculescu: A treia.

Realizator: A treia. Este un lucru cu care să ne mândrim, practic, pentru că aşa ceva găsim mai rar în România şi pe scenă.

Ovidiu Miculescu: RadiRo este un eveniment unic atât în plan naţional, cât şi internaţional. Poate părea paradoxal, dar RadiRo este singurul eveniment de acest tip, nu numai din România, ci din întreaga lume. Este singurul festival destinat orchestrelor radio, iar în acest an, la ediţia a III-a, deşi la început, puţină lume credea că vom reuşi să depăşim prima ediţie, iată, sunt şase orchestre, nu cinci, pentru că este Orchestra Naţională Radio, împreună cu cinci orchestre internaţionale de mare calibru. Noutatea pe care o aduce această a treia ediţie o reprezintă această deschidere către piaţa asiatică. După cum ştim, o piaţă atât media, cât şi privitoare la alte domenii, extrem, extrem de dinamică. Practic, sala de concerte a Radioului Public românesc va cuprinde virtual zeci de milioane de ascultători de pe cel puţin patru continente, pentru că aceste concerte ale orchestrelor prezente la Bucureşti, inclusiv a Orchestrei Naţionale Radio, vor fi preluate în afară de ţările din care provin aceste orchestre, de platforma European Broadcasting Union, deci Uniunea Internaţională de Radio şi Televiziune Europeană, cât şi de Asia-Pacific Broadcasting Union.

Realizator: Deci EBU şi ABU.

Ovidiu Miculescu: EBU şi ABU.

Realizator: Cum le ştim cu toţii… Dar spuneţi-mi, cam în urmă cu vreo doi ani am început să penetrăm mai puternic piaţa asiatică, ştiu că am fost şi acolo cu Orchestra Naţională Radio, aplaudată la scenă deschisă. Iată ce s-a întâmplat şi la Montréal, dar vom vorbi despre acest lucru. Spuneaţi că este a treia ediţie RadiRo şi mulţi nu credeau că va avea acest succes şi haideţi să ne gândim la tot ce v-am spus până acum, care a fost secretul pentru care Radioul Public, Radio România a ajuns să facă aceste lucruri.
Ovidiu Miculescu: Radio România este, în momentul acesta, unul dintre cei mai importanţi actori culturali de pe piaţa românească şi, cu siguranţă, cel mai important actor cultural în piaţa media. Misiunea noastră publică, pe care o respectăm cu sfinţenie pentru că întreaga noastră activitate este dedicată exclusiv publicului care ne ascultă şi care plăteşte taxa radio, ne obligă să generăm o muncă de calitate, să generăm evenimente interesante, să generăm cultură, educaţie, informaţie echilibrată şi echidistantă. Deci, practic, secretul îl reprezintă o muncă susţinută, un profesionalism – şi pentru asta vreau să le mulţumesc încă o dată colegilor mei din Radio România -, înseamnă o dedicaţie totală pentru această misiune publică şi pentru publicul nostru, înseamnă inteligenţă, înseamnă această încăpăţânare de a menţine un nivel ridicat al performanţei într-o piaţă şi într-un mediu în care, de multe ori, performanţa nu este apreciată la adevărata ei valoare.

Realizator: Şi partea cea mai grea, cred, este că facem aceste produse ca să fie atractive şi digerabile pentru publicul român, ca să constituie acesastă alternativă.

Ovidiu Miculescu: Sigur că da. Dincolo de nivelul înalt, nivelul profesional extrem de ridicat, dacă vorbim despre Festivalul RadiRo, este extrem de importantă această latură educaţională pe care Radio România o slujeşte cu extrem, extrem de multă atenţie şi devotament. Deci, dincolo de cultură, generăm educaţie şi susţinem aceşti piloni fundamentali ai unei societăţi: cultura şi educaţia.

Realizator: Pe final, să vorbim şi despre partea tehnică, să spunem aşa, despre recenta conferinţă de la Montréal, în Canada, PBI 2016 – Public Broadcasters International, a reunit reprezentanţi ai radiourilor şi televiziunilor publice de pe toate continentele. La finalul conferinţei de la Montréal, preşedintele CBC/Radio-Canada, Hubert Lacroix, v-a predat ştafeta pentru organizarea ediţiei de anul viitor a Conferinţei PBI la Bucureşti, pentru prima dată în Europa de Est – trebuie spus acest lucru. Preşedinţii celor mai puternice servicii publice de media de pe cinci continente vor decide viitorul industriei de radio şi televiziune în 2017, aici, la Bucureşti, iar Radio România va juca rolul central. Este o nouă confirmare a prestigiului de care se bucură postul public de radio din România pe plan internaţional şi vă întreb care este imaginea Radioului Public în străinătate versus imaginea Radioului Public în România.

Ovidiu Miculescu: În primul rând, imaginea este la fel de bună şi în România, şi în afara ei. Aprecierea românilor vine din faptul că zi de zi, oră de oră, milioane de oameni ne ascultă, din ce în ce mai mult, din ce în ce mai atent şi găsesc în programele noastre din ce în ce mai multe lucruri pe care le apreciază. Deci, în primul rând, este important ceea ce facem aici. În acelaşi timp, Radio România slujeşte cu multă credinţă şi fără să facă caz din asta, pentru că noi credem că este absolut normal, slujeşte steagul şi, practic, ţara. Radio România s-a impus în ultimii ani în piaţa internaţională a serviciilor publice de media din lume ca un partener serios, ca un partener performant, iar această nominalizare a Radio România pentru întâlnirea de anul viitor, în care preşedinţii şi directorii generali, împreună cu decidenţii posturilor publice de radio şi televiziune din întreaga lume vor fi la Bucureşti, este rezultatul acestei performanţe. În această lume extrem de complicată şi de complexă nu se acordă premii sau favoruri. Toate lucrurile sunt justificate de performanţă, de credibilitate, de faptul că oamenii au văzut că, în primul rând, pe plan intern performăm, iar în plan internaţional ne ţinem cuvântul, generăm evenimente şi programe valoroase, suntem un partener constructiv, un partener de drum lung. Iar, practic, cred că acest moment de la Montréal reprezintă pentru noi, în acest moment, confirmarea supremă că România, prin Radio România, este pe un loc important pe harta mare a lumii serviciilor publice de radio şi televiziune, iar acesta este un succes. Acest succes se datorează muncii de zi cu zi a colegilor mei de la Radio România, din posturile naţionale şi din posturile regionale, a colegilor care se aud sau care nu se aud pe post şi, în acelaşi timp, este şi un succes asigurat de audienţa, de publicul în final, publicul care ne ascultă şi căruia îi datorăm totul şi pentru care îi mulţumim.

Realizator: Vă mulţumesc eu şi, domnule preşedinte Ovidiu Miculescu. Am mai vorbit la Matinal, cu siguranţă, vom mai vorbi. Radioul, practic, este ceea ce este pe antenă, este printre puţinele radiouri publice din Europa care se află pe locul întâi, tot din statisticile prezentate de dumneavoastră cu ceva vreme în urmă am aflat acest lucru…

Ovidiu Miculescu: Este un serviciu public extrem de stabil financiar, este un serviciu public care generează cultură şi educaţie. Acum, după acest eveniment, după Festivalul Internaţional al Orchestrelor urmează Gaudeamus. Sigur că în aceste zile se desfăşoară Gaudeamus Carte Şcolară. Deci, generăm lucururi de valoare. Lucrul acesta se face cu efort, dar facem ceea ce trebuie să facem.

Realizator: Dar merită, într-adevăr. Mulţumesc pentru prezenţă, pentru informaţii şi, în primul rând, nu uitaţi, de astăzi până pe 1 ocotmbrie festivalul internaţional al orchestrelor radio RadiRo, organizat de Radio România.

Ovidiu Miculescu: Vă mulţumesc.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 septembrie