În ultimii 10 ani s-a dublat numărul pacienţilor cu diabet care primesc tratament

În ultimii 10 ani, numărul pacienţilor cu diabet care primesc tratament s-a dublat, ajungându-se la peste 700.000 de pacienţi, iar bugetul alocat Programului Naţional de Diabet a crescut de aproximativ 5 ori – a declarat directorul din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, doctor Oana Costan, la o conferinţă de specialitate.
Oana Costan: Dacă în anul 2006 beneficiau de program 363.131 de bolnavi, în 2016 sunt prevăzuţi a beneficia de program 712.414 bolnavi. Bugetul alocat programului de diabet zaharat pentru anul 2016 este de 965 de milioane, reprezentând o creştere de aproximativ cinci ori faţă de anul 2006, în condiţiile în care numărul bolnavilor beneficiari ai programului aproape s-a dublat, iar din totalul creditelor de angajament alocate programelor naţionale de sănătate în scop curativ pentru anul 2016 acest buget reprezintă 21,77%, fiind al doilea program ca şi dimensiune, după programul de oncologie.
Realizator: Medicii atrag atenţia că diabetul se dezvoltă destul de lent, iar simptomele nu sunt foarte evidente. Factorii de risc care cresc probabilitatea de a face diabet sunt: obezitatea, sedentarismul, vârsta de peste 45 de ani, cazuri de diabet existente în familie, niveluri scăzute de colesterol bun, nivelul ridicat al trigliceridelor şi hipertensiune arterială.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 septembrie