2016. október 5

Michel Barnier Brexit-főtárgyaló Bukarestbe látogatott

Szerdán, Bukarestbe érkezett Michel Barnier volt francia külügyminisztert, akit az Európai Bizottság nevezett ki Nagy-Britannia EU-ból való távozásának előkészitésére. Michel Barnier romániai úticélja: megismerni hazánk állásfoglalását e kérdésben. Ennek érdekében a főtárgyaló Dacian Cioloş miniszterelnökkel és Lazăr Comănescu külügyminiszterrel folytatott megbeszéléseket. A román külügyminisztérium közleménye szerint a Románia és a Michel Barnier vezette munkacsoport közötti együttműködést annak fényében elemezték, hogy Románia 2019-ben félévre átveszi az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. A Brexit-főtárgyaló megbizását három témára összpontositja: Nagy-Britannia EU-költségvetésből való kivonása, kereskedelem és külpolitika és az egységes piac kiépitése, amely a munkaerő szabad mozgására is utal. Ez utóbbi szempontból, amely egyébként az Európai Unió egyik alapelve, Románia határozottan kijelentette, hogy nem hajlandó semmilyen kompromisszumra.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.05)

Ismertette politkai programját a Mentsétek meg Romániát Szövetség

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szerdán bemutatta politikai programját, amellyel a téli választásokon indul. Az USR programja a korrupció elleni harcra, a közigazgatási rendszer reformjára és a fenntartható gazdasági fejlődésre épül. Nicuşor Dan, a szövestég elnöke megerősitette, hogy alakulata a kormány több miniszterével folytat megbeszéléseket azzal a céllal, hogy az illető miniszterek az USR jelöltlistáján lendüljenek versenybe a decemberi parlamenti választásokon. Nicuşor Dan a miniszterek között emlitette Cristian Ghineat, az európai alapokért felelős tárcavezetőt, Dragoş Pâslaru munkaügyi- és Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.05)

A szenátorok elhalasztották az állatvédelemi törvényre vonatkozó jelentés elfogadását

A szenátus mezőgazdasági bizottsága szerdán elhalasztotta az állatvédelemi törvényre vonatkozó jelentés elfogadását. A dokumentum kezdeményezői két évtől hét évig terjedő börtönbűntetés bevezetését javasolják azoknak, akik kegyetlenül bánnak az állatokkal, miközben a bizottsági tagok által előzőleg elfogadott módositó javaslat mindössze a közösség hasznára váló munka elvégzésével bűntetne. A törvénytervezet kezdeményezői és az állatvádelmi egyesületek képviselői elégedetlenségüknek adtak hangot az emlitett módositó javaslat elfogadása miatt, amely könnyebb bűntetést állapit meg az állatkinzóknak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -10.05).

Laura Codruţa Kövesi: Nagy összegeket forditanak a korrupcióellenes ügyészek meghurcolására

Laura Codruţa Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze kijelentette, hogy az általa vezetett intézményt és ügyész-kollégáit példátlan támadások érik a vádhatóság által vizsgált egyes személyek részéről.”Az utóbbi időben agressziv támadások érték a DNA-t, az intézmény hiteltelenitése és az ügyészek megfélemlitése céljából, mondotta a DNA főügyésze. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.05)

Az AEP megküldte a külügyminisztériumnak azon települések és országok listáját, ahol szavazókörzeteket kell létrehozni

A decemberi parlamenti választások távlatában az Állandó Választási Hatóság (AEP) szerdén megküldte a külügyminisztériumnak azon települések és országok listáját, ahol szavazókörzeteket kell létrehozni, valamint ezek számát. Mint az AEP megjegyezte, azon településekről, illetve település-csoportokról van szó, ahol legkevesebb 100 szavazó rendelkezik – a választási lsita alapján – állandó vagy ideiglenes lakóhellyel. A lista szerint Moldova Köztársaságban négy, Nagy-Britanniában egy és Spanyolországban két szavazókörzetet kell létesiteni.