12 Octombrie – Sărbătorirea Zilei Naționale a Spaniei

Astăzi spaniolii sărbătorim atât obţinerea unităţii politice şi naţionale a ţării cât şi legăturile ce ne unesc cu fraţii şi surorile noastre din America Latină. Chiar dacă legăturile dintre Spania şi România sunt ceva mai recente, anul acesta am aniversat 135 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări şi cu această ocazie Ambasada Spaniei la Bucureşti doreşte să celebreze excelentul nivel al relaţiilor noastre în toate domeniile.

În sânul Uniunii Europene, ţările noastre se regăsesc printre cele mai aprige susţinătoare ale unei mai bune integrări, având convingerea că soluţia în faţa provocărilor cu care ne confruntăm în Europa constă într-o mai mare unitate, mai mult efort conjugat şi mai multă solidaritate. Spania recunoaşte munca deosebită depusă de România pentru protejarea graniţelor externe ale Uniunii şi de aceea continuă să sprijine aspiraţia legitimă a României de a adera la spaţiul Schengen.

De-a lungul acestui an, şi legat de rolul pe care România îl joacă pentru menţinerea stabilităţii în regiunea Mării Negre, Spania a alocat efective în cadrul noilor structuri aliate de pe teritoriul României şi a continuat să participe cu nave la formaţiunile maritime ale NATO în apele sale.

Ambele state continuă să promoveze iniţiativa comună de creare a unui Tribunal Internaţional împotriva Terorismului pentru a dota comunitatea naţiunilor cu un nou instrument eficient pentru a lupta împotriva acestei ameninţări aduse la adresa păcii şi securităţii internaţionale. In egală măsură, forţele noastre de securitate continuă să colaboreze în mod activ pentru prevenirea şi combaterea unor plăgi precum crima organizată sau traficul de persoane.

Pe parcursul acestui ultim an, relaţiile comerciale au cunoscut un nou impuls ascendent aşa cum era de aşteptat de altfel din partea celor două economii cele mai dinamice din UE. Comerţul bilateral a crescut în 2015 cu 16% atingând 3.200 millones de euro. In prima jumătate a anului 2016 creşterea interanuală a fost de 20%. Companii spaniole lidere în domenii precum infrastructura, serviciile, energia sau apa şi epurare, desfăşoară proiecte în întrega ţară, contribuind astfel la dezvoltarea sa.

Limba spaniolă, vorbită de mai mult de 560 milioane de persoane în toată lumea este de asemena a doua limbă mai folosită în reţele sociale precum Facebook şi Twitter. Institutul Cervantes din Bucureşti  şi cele zece secţii bilingve pe care Ministerul Educaţiei din Spania le menţine în toate colţurile ţării, răspund cererii crescânde de cultură şi limbă spaniole.

De-a lungul acestui an noi domenii de cooperare s-au dezvoltat, cum ar fi reforma din Administraţie sau prevenirea şi combaterea violenţei domestice, ceea ce dovedeşte vitalitatea legăturilor ce ne unesc.

Legăturile dintre noi se bazează pe cel mai puternic stâlp cu putinţă: legăturile interumane derivate din prezenţa în Spania a mai mult de un milion de cetăţeni români – prima comunitate străină din Spania ca număr şi cea de-a doua comunitate română dinafara graniţelor – cetăţeni ce zi de zi contribuie la dinamismul societăţii noastre şi la dezvoltarea economiei noastre.