François Hollande a pledat în faţa Consiliului Europei pentru o Europă unită în jurul valorilor sale tradiţionale

Preşedintele francez François Hollande a pledat astăzi în faţa Consiliului Europei de la Strasbourg pentru o Europă unită în jurul valorilor sale tradiţionale, democraţia şi drepturile omului. El a mai evocat criza siriană, dar şi pe cea ucraineană, a vorbit despre lupta împotriva terorismului şi despre migraţie. Este prima prezenţă a unui preşedinte francez la Consiliul Europei după vizita efectuată în 1997 de Jacques Chirac.
Corespondenţă din Paris – Reporter: Anton Cazacu – François Hollande a amintit atentatele care au lovit Franţa în ultimii doi ani şi mai ales câteva dintre cele mai recente: atentatul din 14 iulie de la Nisa, comis cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei, şi cel comis într-o biserică din Normandia, în care a fost ucis un preot. Şeful statului francez a evocat măsurile de combatere a terorismului luate în cadrul stării de urgenţă: lupta împotriva propagandei jihadiste şi a radicalizării tinerilor, dar – a spus el – fără a-i stigmatiza pe musulmani în ansamblul lor şi protejându-se libertatea religioasă.
François Hollande: Am avut de mai multe ori ocazia să apăr concepţia franceză a laicităţii şi vreau să fac din nou acest lucru aici. Laicitatea este un principiu de neutralitate; este, de asemenea, o regulă care interzice finanţarea de către stat a cultelor, a oricărui cult religios. Laicitatea garantează oricărei persoane dreptul de a crede sau de a nu crede, posibilitatea de a-şi exercita credinţa în limitele pe care le impune respectarea ordinii publice. Aceste reguli au la bază principii care datează de mai bine de 100 de ani, iar astăzi ele ne permit să impunem cu fermitate respectarea libertăţii de conştiinţă. Ele permit, de asemenea, justiţiei să sancţioneze provocările care pot pune în pericol viaţa noastră în comun.
Reporter: François Hollande a reamintit de anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia şi de conflictul din estul Ucrainei, care au condus la încălcarea drepturilor omului. El a reamintit eforturile făcute în cadrul acordurilor de la Minsk, ale căror rezultate însă sunt prea lente. În ce priveşte Siria, François Hollande a reamintit divergenţele cu Rusia, mai ales după atacurile aeriene de la Alep, care au făcut numeroase victime civile.
François Hollande: Veto-ul Rusiei la rezoluţia franceză de la Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a împiedicat oprirea bombardamentelor şi proclamarea încetării focului. Principalele victime sunt populaţiile civile, cele care trăiesc şi mai ales care mor sub bombe. Din această cauza consider că dialogul cu Rusia este necesar, dar el trebuie să fie ferm şi onest, altfel nu are sens, rămâne un simulacru. Sunt deci gata să-l întâlnesc în orice moment pe preşedintele Vladimir Putin, dar numai dacă avem posibilitatea să facem să progreseze cauza păcii, să facem să înceteze bombardamentele şi să proclamăm încetarea focului.
Reporter: Cu numai câteva minute înainte ca preşedintele François Hollande să vorbescă la Consiliul Europei, s-a anunţat că preşedintele rus Vladimir Putin nu va mai veni la Paris, aşa cum era anunţat, pe 19 octombrie. Prevăzută cu multă vreme în urmă, vizita era destinată inaugurării unei mari catedrale ortodoxe. Dar François Hollande, care a ezitat dacă trebuie să-l primească sau nu pe omologul său, în contextul situaţiei din Siria, voia în cele din urmă să vorbească în pricipal tocmai despre acest subiect. S-ar părea însă că partea rusă nu a fost de acord.
Tensiunea dintre Franţa şi Rusia în dosarul sirian a ajuns în punctul culminant sâmbăta trecută, la Consiliul de Securitate al ONU, unde Rusia s-a opus rezoluţiei franceze care cerea oprirea bombardamentelor de la Alep atribuite forţelor siriene, dar şi aviaţiei ruse. Diplomaţia franceză a vorbit în legătură cu bombardamentele de la Alep, care au ucis mulţi copii, despre crime împotriva umanităţii.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI