Trei partide pro-europene din Republica Moldova o susţin pe Maia Sandu la alegerile prezidenţiale

În Republica Moldova, trei partide pro-europene din aşa-numita opoziţie anti-oligarhică au decis să susţină un singur candidat la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie şi anume, pe fostul ministru al educaţiei, Maia Sandu, în prezent liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate.
Liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a anuţat oficial că se retrage din cursa pentru funcţia de preşedinte şi că o va susţine la alegerile din 30 octombrie pe lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu. „Interesul ţării ne cere să ne conjugăm eforturile cu Partidul Acţiune şi Solidaritate, pentru a nu permite ca în turul doi să ajungă Marian Lupu, exponentul lui Vlad Plahotniuc”, a declarat Andrei Năstase. Omul de afaceri Vlad Plahotniuc este acuzat de opoziţie că ar controla din umbră întregul sistem de stat din Republica Moldova. Sprijinul său pentru Maia Sandu şi l-a anunţat şi Partidul Liberal Democrat. Un singur candidat al partidelor de opoziţie are şanse mai mari să-l învingă pe candidatul socialiştilor, Igor Dodon, a declarat Maia Sandu. Ea a subliniat că miza alegerilor prezidenţiale este foarte mare, iar opoziţia anti-oligarhică nu are dreptul să-i dezamăgească pe cetăţenii Republicii Moldova. Toate sondajele de opinie realizate până acum îl arată ca favorit pe liderul Partidului pro-rus al Socialistilor, Igor Dodon. Potrivit acestor sondaje, însă, viitorul preşedinte al Republicii Moldova va fi ales abia în cel de-al doilea tur de scrutin, întrucât niciunul dintre candidaţi nu va obţine mai mult de 50% din voturi în primul tur.
Partidul Popular European şi-a exprimat sprijinul pentru Maia Sandu ca unic candidat pro-european de centru dreapta. Preşedintele Partidului Popular European, Joseph Daul, îl îndeamnă insistent pe liderul Partidului Popular European din Moldova, Iurie Leancă, să se retragă, de asemenea, din cursă. Segmentarea electoratului de centru-dreapta îi avantajează doar pe pro-ruşi şi pe oligarhi, a mai subliniat Joseph Daul.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (16 octombrie)