În privinţa sancţiunilor la adresa Rusiei, America are reflexele „câinelui lui Pavlov”, declară Serghei Riabkov

Serghei Riabkov, adjunctul ministrului de externe al Federaţiei Ruse, a comparat declaraţiile recente ale Washingtonului cu privire la probabilitatea introducerii unor noi sancţiuni la adresa Rusiei cu reflexele condiţionate din lumea animalelor. Riabkov a subliniat că acest lucru „este nedemn pentru o ţară care se consideră capabilă să-şi atingă obiectivele de politică externă”. „Deocamdată, totul se întâmplă în mod reflex – a declarat adjunctul ministrului de externe al Federaţiei Ruse în timpul unei conversaţii cu jurnaliştii, ca şi în cazul câinelui lui Pavlov: a sunat clopoţelul, stomacul a şi început să secrete sucul gastric. Dacă maimuţa este ţinută o perioadă îndelungată în cuşcă, atunci ea poate să înveţe cum să apese pe o manetă ca să-i cadă hrana de-a gata„.
Aşa şi aici: dacă un anume lucru din comportamentul Federaţiei Ruse nu se potriveşte cu interesele SUA, imediat încep strigătele pentru sancţiuni„, a spus Serghei Riabkov. „Este pur și simplu nedemn pentru o ţară care se consideră capabilă să-şi atingă obiectivele de politică externă. Prin asemenea metode, nu se poate obţine niciun fel de obiectiv în politica internaţională„, a subliniat diplomatul rus.
Recent, secretarul de stat american, John Kerry, nu excludea introducerea unor noi sancțiuni împotriva Rusiei ca răspuns la situația din Siria. El consideră că Washingtonul va fi nevoit să ia o decizie cu privire la această chestiune „în decursul următoarelor zile, luând în considerare contextul în care au loc discuţiile”.

www.tass.ru – 17 octombrie