Interviu cu Giacomo Ghisani – director general adjunct al Secretariatului pentru Comunicare al Sfântului Scaun şi director Radio Vatican

Anul 2016 a fost marcat, la fel ca şi cel precedent, de consolidarea relaţiilor dintre Radio România şi Radio Vatican, postul oficial al Sfântului Scaun, mai ales la nivelul colaborării internaţionale. Într-un interviu acordat colegei noastre Iuliana Anghel de la Radio Romania Cultural, Giacomo Ghisani, director general adjunct al Secretariatului pentru Comunicare al Sfântului Scaun şi director al Radio Vatican, s-a referit la experienţa extrem de pozitivă a participării la conferinţele Media 2020, organizate la Bucureşti şi Beijing de Radio România şi ABU – Asia Pacific Broadcasting Union (Uniunea Audiovizualului din regiunea Asia-Pacific), destinate promovării dialogului între lumi şi culturi diferite. Aceste întâlniri au fost consacrate extinderii colaborării dintre Europa şi Asia în acest domeniu, precum şi perspectivelor care se conturează pentru peisajul mediatic, aflat în continuă schimbare. Astfel de reuniuni, în actualul context internaţional, îmbogăţesc şi stimulează serviciile publice, spune Giacomo Ghisani.

“Este vorba de experienţe care aduc schimburi de idei şi o contaminare reciprocă, în sens pozitiv, sub profil cultural. Cu siguranţă, aceste schimburi de cunoştinţe şi competente ne îmbogăţesc şi ne stimulează. În acest sens, trebuie remarcat rolul activ pe care îl joacă Radio România în promovarea acestor oportunităţi de îmbogăţire reciprocă. Vorbim de întâlniri între culturi diferite, dar mai ales, aşa cum am spus, de o contaminare, de o amalgamare care nu poate să producă decât ceva frumos şi pozitiv. Doar o combinaţie de acest tip poate genera conţinut şi propuneri originale şi creative. În acest an, la conferinţa Media 2020, organizată de Radio România şi ABU la Beijing, Radio Vatican a participat fiind stimulat şi de prezenţa Radio România. Aşadar, din punctul de vedere al schimbului de experienţe la nivelul comunităţii internaţionale, relaţiile noastre sunt foarte bune.”

Reuniunea Public Broadcasters International, care va avea loc anul viitor la Bucureşti, va reprezenta o nouă oportunitate de dialog la nivel mondial. Directorul Radio Vatican, Giacomo Ghisani: “Este o ocazie importantă, pentru că ne aflăm într-un moment în care serviciul public de radioteleviziune este solicitat la o regândire a sa şi a propriei misiuni, tocmai pentru a fi prezent pe scena naţională şi internaţională cu o mai mare eficienţă. Este nevoie şi de o relegitimare din partea publicului nostru şi a audienţei. Iar acest lucru nu se poate întâmpla decât prin capacitatea de a fi credibili prin propuneri de conţinut calificate. Cred că reuniunea PBI care va avea loc la Bucureşti se încadrează în această dimensiune.”

La nivel bilateral, Radio Vatican şi-a exprimat interesul de a promova şi de a duce mai departe parteneriatul cu Radio România, spune Giacomo Ghisani. “Un parteneriat care să continue atât prin proiecte comune – şi mă gândesc la radioleperinajele comune realizate de Radio Vatican, Radio România şi Radio Rai, în parteneriat cu Comunitatea Italofonă de Radioteleviziune, şi care au concretizat propuneri foarte bune de colaborare radiofonica. Apoi, emisiunea în limba română de la Radio Vatican se dezvoltă şi datorită unui schimb de informaţii şi relaţii cu radioul public de la Bucureşti. Este un raport care funcţionează de multă vreme şi care continuă, mai ales cu ocazia unor evenimente speciale, de importanţă deosebită, care au loc la Vatican. Ne gândim la alte oportunităţi pentru viitor, şi în această privinţă avem consultări cu Preşedintele Director General al Radio România, Ovidiu Miculescu. Ne-am bucura dacă acestea s-ar putea concretiza în scurt timp. Eu sunt optimist.”