2016. október 20

 Klaus Iohannis államfő Theresa May brit miniszterelnökkel folytatott megbeszélést

Az Európai Tanács október 20 és 21 között Brüsszelben sorra kerülő ülésén az uniós állam- és kormányfők a migrációról, az EU és Kanada közti szabadkereskedelmi egyezményről, valamint Oroszországról és Oroszország szíriai szerepéről tárgyalnak. Az ülésen Romániát Klaus Iohannis államfő képviseli, aki ez alkalommal Theresa May brit miniszterelnökkel folytatott megbeszélést. A felek a Brexitről és a Nagy-Britanniában élő románok helyzetéről tárgyaltak. „Nem akarunk incidenseket, nem akarjuk azt, hogy a Nagy-Britanniában élő románokat értelmetlen nyomásnak tegyék ki. A brit miniszterelnök személyében nagy megértésre találtam és igéretet tett arra, hogy figyelemmel követi a román állampolgárok helyzetét, hogy ne kerüljön sor semmilyen incidensre sem a Brexit-ig és azután sem”, nyilatkozta Klaus Iohannis.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.20)

A Román Rádiótársaság Igazgatótanácsa nem támogatja a rádió-tv-előfizetési dijának eltörlését

A Román Rádiótársaság (SRR) Igazgatótanácsa nem támogatja egyes dijak, köztük a rádió-tv-előfizetési dijának eltörlésére vonatkozó törvénytervezetet. „A rádió-tv-előfizetési dijának eltörlés gyökeresen megváltoztatja a közszolgálati médiaintézmények autonóm és független létezését”, mutat rá a tanács közleménye, hozzáfűzve: „Nem tudni, hogy milyen hatással lesz a sugárzott műsorok összeállitására a költségvetési finanszirozás”. A Román Televiziótársaság (TVR) Igazgatótanácsa is támogatja a rádió-tv-előfizetési dijainak fenntartását, mint legfontosabb finanszirozási forrás. A TVR közleménye szerint a előfizetési dij megszűntetése és a közszolgálati televizió finanszirozása, főleg az állami költségvetésből, kihat, elsősorban, e közszolgálati intézet küldetésére és megteremti az előfeltételt egy erős politikai függősség kialakulására. A parlament elé terjesztett törvénykezdeményezés aggodalmat váltott ki nemzetközi szinten is. Richard Burnley, az Európai Rádiók és Televiziók Szövetségének elnöke, aki a napokban Bukarestben tartózkodi, kijelentette, hogy a rádió és televizió közszolgálati intézmények költségvetésből való finanszirozása a lehető legrosszabb megoldás és azt kérte a román parlamenttől, hogy nem szavazza meg az intézkedést. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.20)

A SRR és a TVR volt elnök-vezérigazgatói közös állásfoglalásban tiltakoztak a rádió-tv-előfizetési dijának eltörlése ellen

Precedens értékű állásfoglalásban tilatkoztak a rádió-tv-előfizetési dijának eltörlése ellen a Román Rádiótársaság (SRR) és a Román Telelviziótársaság (TVR) volt elnök-vezérigazgatói: Tudor Cătineanu egyetemi tanár, Demeter Istvván András, Tudor Giurgiu, Stere Gulea, Cristian Hadji Culea, Alexandru Lăzescu, Nora Rebreanu, Claudiu Săftoiu, Dragoş Şeuleanu, Stelian Tănase, Răzvan Theodorescu akadémikus és Maria Ţoghină. A nyilt levél aláirói szerint a rádió-tv-előfizetési dijának eltörlése és e két közszolgálati intézmény költségvetésből való finanszirozása felér a román demokrácia ellen irányuló merénylettel. Mint hozzáfűzték, a Maastricht-i dokumentumok értelmében az európai országokban működő közszolgálati rádiók és televiziók nemzet érdekű közszolgálati intézmények. A nyilt levelet az aláirók megküldték az államfőnek, a kormánynak, a két parlamenti kamarának, a politikai pártok elnökeinek, az Országos Audiovizuális Tanácsnak, a Román Akadémiának és a média képviselőinek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.20)

Dacian Cioloş: Nem teljes az igazságszolgáltatás a bűnözésből származó vagyonok visszaszerzése nélkül

Dacian Cioloş miniszterelnök szerint nem teljes és megbizható az igazságszolgáltatás, amig a biróságok által bűnözőkre kimondott bűntetés letöltése mellett nem sikerül visszaszerezni a bűnözésből származó vagyont. A zár alá helyezett vagyontárgyakat kezelő országos ügynökség (ANABI) a kormány mandátumának lejártáig működőképes lesz, fűzte hozzá Dacian Cioloş a bűnözésből származó vagyonok visszaszerzésével foglalkozó európai ügynökségek hatodik, bukaresti konferenciáján. A tervek szerint, a visszaszerzett összegeket az oktatásra, egészségügyre és szociális projektek gyakorlatba ültetésére forditják.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.20)

Rozalia Ganciu