Dineul oferit de Barack Obama în cinstea preşedintelui italian a fost o adevărată sărbătoare

Mai întâi datoria şi de-abia după aia plăcerea, spusese dimineaţă în italiană Barack Obama, la începutul vizitei de stat. Şi într-adevăr seara a avut loc dineul dat în onoarea premierului Matteo Renzi şi a soţiei sale, Agnese Dandini, ultimul dineu de stat al preşedinţiei Obama.
Printre oaspeţii italieni anunţaţi se aflau Roberto Begnini împreună cu soţia sa, actriţa Nicoletta Braschi, regizorul câştigător al premiului Oscar,  Paolo Sorrentino, apoi  Bebe Vio, Giusi Nicolini, Raffaele Cantone şi faimosul designer Giorgio Armani. La invitaţia preşedintelui Obama au mai răspuns şi preşedintele companiei Fiat Chrysler Automobiles, John Elkann cu soţia, actorul italo- american John Turturro şi multe personalităţi din Washington, cum ar fi şeful Pentagonului Ash Carter, consilierul național pentru securitate, Susan Rice, președintele opoziției democratice la Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi şi vice-preşedintele Joe Biden. În total, în jur de 375 persoane.
Bineînţeles că protagonistele serii au fost cele două prime doamne, Michelle Obama care a purtat o rochie roz-aurie de la Atelier Versace, în timp ce Agnese Dandini a îmbrăcat o ţinută argintie creată de designerul florentin, Scervino. „Nu-ţi face griji de felul în care arătăm, pe ei îi interesează doar rochiile doamnelor” a glumit Obama în porticul Casei Albe salutându-l pe Renzi care purta un smoking Armani.
Dineul a fost organizat sub un imens cort alb, iar la masa principală au stat Obama, Renzi, Michelle, Agnes, Elkann și actorul de comedie Jerry Seinfeld. Muzica de fundal era jazz și dixieland, alternată cu canzonette celebre precum ”Funiculi funiculà” sau aria ”Nessun Dorma”. O ambianţă caldă luminată de candelabre de cristal, o adevărată petrecere al cărei menu a fost conceput şi realizat de chef Mario Batali, sub semnul aromelor italieneşti. Oaspeţii au gustat ravioli din cartofi dulci, salată de dovleac cu branză pecorino din New York, cotlete cu cremă de ridichi şi broccoli, totul udat cu vinuri Vermentino și Sangiovese.
La toast, Obama a făcut câteva glume pe seama invitatului său italian: „Odată eu eram cel tânăr, acum este el şi îi admir optimismul, energia și viziunea,” a spus preşedintele american amintind de începuturile lui Renzi când adolescent fiind a participat la emisiunea concurs ”Roata Norocului”. După care i-a făcut să râdă pe invitaţi asigurându-i că „Benigni a promis că nu va sări pe mese”. La rândul său, Renzi a glumit spunându-i lui Michelle Obama: ”Ultimul tău discurs în sprijinul lui Hillary Clinton a fost mai bun decât roșiile tale”.
Roberto Begnini a reuşit să uimească chiar şi la Casa Albă. Lui Barack Obama i-a spus să-l ”oprească pe Renzi”, iar lui Michelle i-a recomandat varza neagră pentru grădina sa de legume la Casa Albă. „A fost o experienţă superbă, am discutat, ne-am îmbrăţişat, am făcut schimb de emoţii”, le-a spus Begnini jurnaliştilor în timpul dineului subliniând că cele mai puternice sentimente au fost cel de amiciţie şi senzaţia că se află în fața a doi oameni unici, extraordinari.
Câştigătorul premiului Oscar a adăugat că a rămas extrem de plăcut impresionat de faptul că una din fiicele lui Obama i-a mărturisit că a văzut de 20 de ori filmul său ”La vita è bella”. Şi a încheiat cu o glumă: „Foarte probabil eu voi rămâne aici, îmi caut deja o căsuţă în gradina de legume a lui Michelle”.

LA REPUBBLICA (Italia, 19 octombrie)