Graham Ellis, directorul adjunct BBC, avertizează că plata unei taxe radio-tv este garanţia serviciilor publice de profil şi a democraţiei

Graham Ellis, directorul adjunct de la BBC, avertizează că plata unei taxe radio-tv este deopotrivă garanţia independenţei serviciilor publice de profil şi a democraţiei. El apreciază că prin actualul abonament pe care îl achită publicul se asigură că primeşte o informaţie corectă. În consecinţă şi încrederea ascultătorilor este mai mare decât în alte posturi comerciale – mai spune Graham Ellis.

Graham Ellis: Realitatea este că abonamentul se dovedeşte absolut esenţial pentru independenţa BBC. Pentru că odată stabilit, acesta îi permite radioului să fie independent deopotrivă faţă de guvernări şi presiunea concurenţei. Altfel spus, putem să ne facem treaba, cu consţiinţa curată, fără să ne gândim ce cred politicienii. Această independenţă sprijină democraţia, pentru că avem un electorat informat independent. Şi poate ce-i mai important, se reflectă în încrederea poporului britanic în noi, pentru că BBC rămâne categoric cea mai credibilă organizaţie în Regatul Unit. Şi sigur, abonamentul mai aduce şi alte beneficii în afară de independenţă. Putem să ne asumăm riscuri creative şi să introducem programe care poate nu au beneficii materiale directe, dar sunt importante pentru artă şi cultură.

Realizator: Proiectul de lege iniţiat de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, pentru eliminarea unor taxe nefiscale a fost votat luni în Senat. În acest caz, Camera Deputaţilor este for decizional.