1916. Note de război (XXII)

de Silvia Iliescu
de Silvia Iliescu

Octombrie 1916: generalul german Erich von Falkenhayn se pregăteşte pentru forṭarea trecătorilor Munteniei, iar generalul austriac Arthur baron Arz von Straussenburg, pentru cele ale Moldovei • 12 octombrie: ofensiva duşmană pentru trecerea munṭilor se dezlănṭuie de-a lungul întregii frontiere •  încep marile bătălii ale trecătorilor • românii sunt dezavantajaṭi de poziṭia lor aflată înspre exteriorul arcului carpatic • Armata de Nord se retrage pe culmile orientale ale Carpaṭilor, pe sectoarele Trotuş şi Oituz.

General-maior Victor Popescu (n. 1896) era elev plutonier al Şcolii militare de infanterie din Bucureşti, de unde a fost repartizat la Regimentul „Suceava” nr. 16.

Cai la tren de lupta - Fototeca Muzeului Militar Naṭional
Cai la tren de lupta – Fototeca Muzeului Militar Naṭional

„La 15 august am trecut cu cântecul pe buze Ardealul, Ardealul ne cheamă, am trecut Carpaţii, de la Ghimeş-Palanca, pentru a elibera Ardealul şi unificare naţională. Făceam parte din bravul Regiment 16 infanterie Suceava cu garnizoana în Fălticeni şi aveam comandant de companie pe Mihail Sadoveanu şi camarad cu mine, de pluton, pe Camil Petrescu.

Ne-am angajat în lupte cu forţele austro-ungare şi apoi cu cele germane. Fiind copleşiţi de forţele germane, am fost nevoiţi să cedăm pasul, participînd la toate luptele grele pe care le-am dus până la stabilizarea frontului, la Porţile Moldovei, pe aliniamentul Oituz – Măgura Odobeşti – Nămoloasa – Galaţi. Cedasem restul ţării. Ne-am retras în Moldova…

La 1 noiembrie 1916 am fost înălţat, cu promoţia mea, la gradul de sublocotenent.”

[Interviu realizat de Eleonora Cofas, muzeograf la Muzeul de Istorie al Municipiului Bucureşti, 1978]

Prizonieri austro-ungari capturaṭi pe frontul din Transilvania - Fototeca Muzeului Militar Naṭional
Prizonieri austro-ungari capturaṭi pe frontul din Transilvania – Fototeca Muzeului Militar Naṭional