Rezultatele Consiliului european de toamnă

Summitul european de toamnă s-a încheiat la Bruxelles, cu un eşec important, cel al acordului comercial cu Canada şi cu decizii predictibile în principalele domenii discutate. În privinta migraţiei, deciziile au vizat întărirea frontierelor externe şi blocarea mai fermă a rutei prin Mediterana. La capitolul Relaţii externe, documentul final consemnează condamnarea fermă a Rusiei pentru atacurile de la Alep, dar nu menţionează luarea în calcul a vreunei sancţiuni.
Corespondenţă din Bruxelles – Reporter: Oana Bâlă –  Şefii de stat şi de guvern au discutat în cadrul reuniunii de la Bruxelles despre modul în care ţările de origine pot îngrădi migraţia, dar şi despre întărirea controlului graniţelor externe ale UE. Preşedintele Klaus Iohannis consideră că aceste ţări trebuie ajutate să devină puternice şi să-şi construiască economii funcţionale pentru ca migraţia să fie oprită în mod natural. Şeful statului a precizat că a fost adusă în discuţii şi înţelegerea cu Turcia, o înţelegere corectă în condiţiile în care ruta balcanică este ca şi închisă. O altă dezbatere amplă a fost despre felul în care Federaţia Rusă încearcă să influenţeze mecanismele UE prin acţiuni hibride. Preşedintele României a menţionat că s-a convenit ca ţările membre să se implice mai puternic în promovarea soluţiilor diplomatice pentru obţinerea păcii în Siria.
Klaus Iohannis: Un accent deosebit evident că a trebuit pus pe situaţia din oraşul Alep, unde civilii suferă, ca de obicei populaţia civilă este victima acestor acţiuni militare care, de multe ori, sunt de o natură greu de înţeles. E foarte greu de înţeles de ce cineva trebuie să bombardeze un cartier de 300 de mii de civili, cu motivaţia că pe undeva sunt câţiva terorişti acolo. Am condamnat cu toţii împreună acţiunile nesăbuite care au avut loc acolo şi am atras atenţia că acţiunile Rusiei sunt eronate.
Reporter: Preşedintele Klaus Iohannis a mai spus că s-a ajuns la un acord rezonabil cu partea canadiană în ceea ce priveşte liberalizarea vizelor pentru cetăţenii români şi că, în aceste condiţii, România îşi retrage rezerva declarată faţă de semnarea Acordului comercial dintre Uniunea Europeană şi Canada. Şeful statului a menţionat că autorităţile canadiene şi-au păstrat posibilitatea de a reveni asupra deciziei în cazul în care se constată că numărul de imigranţi ilegali este foarte mare şi a adăugat că această clauză poate fi activată doar în primii 3 ani de la ridicarea vizelor.
O înţelegere similară cu cea a României s-a făcut şi între Bulgaria şi Canada, iar rezerve faţă de Acordul comercial mai sunt exprimate de către Valonia.
Klaus Iohannis: România nu mai are nici un fel de obiecţiuni faţă de acordul comercial cu Canada. Este o înţelegere care e destul de bună.
Reporter: În ceea ce priveşte Acordul comercial cu SUA, liderii europeni au fost de părere că înţelegerea este bună pentru Europa şi că trebuie continuate negocierile.