Manifestări dedicate împlinirii de către Regele Mihai I a vârstei de 95 de ani

O ceremonie asociată de obicei Zilei Armatei Române este aniversarea zilei de naştere a Regelui Mihai, care împlineşte tot astăzi 95 de ani. Au fost organizate mai multe manifestări, dar ele s-au concentrat pe concertul de gală, desfăşurat în această seară la Ateneul Român, unde Principesa Moştenitoare Margareta a dat citire unui mesaj cu prilejul aniversării Majestăţii Sale. A fost organizată şi a IX-a ediţie a Concertului anual de binefacere, iar fondurile obţinute vor fi folosite în beneficiul programului „Tinere talente”.

Reporter: Angela Cerveni: Fundaţia Principesa Margareta a României a continuat prin organizarea concertului tradiţia familiei regale de a susţine şi promova talentul tinerilor artişti românii. În deschiderea evenimentului, Alteţea Sa Regală Principesa Moştenitoare Margareta a României a citit mesajul prilejuit de aniversarea Majestăţii Sal Regelui Mihai I.

ASR Margareta a României: Regele Mihai a trăit aproape un secol de viaţă cu simţul datoriei, cu credinţă şi cu iubire de ţară. După 1947, Regele Mihai a reprezentat simbolul a trei virtuţi: statalitatea, coroana şi democraţia. Să ne aducem aminte astăzi de regina Ana. Povestea de dragoste a părinţilor mei a mers mai departe decât destinul lor personal. Să ne arătăm admiraţia, iubirea şi respectul faţă de regele Mihai şi să-i urăm linişte şi sănătate!

Reporter: Un alt eveniment dedicat Majestaţii Sale Regele Mihai I a avut loc în această seară la Muzeul Naţional Cotroceni. Reporterul nostru, Daniela Mănuţă, a fost prezentă şi a aflat de la managerul interimar al muzeului, Ştefania Dinu, semnificaţiile filmului proiectat şi pe cel ale cărţii prezentate.

Ştefania Dinu: O seară pe care ne-am gândit să o aniversăm cu proiecţia filului „Războiul Regelui”, cel mai complex documentar despre Regele Mihai şi despre ceea ce s-a întâmplat în anumite momente ale istoriei româniilor, şi mă refer la cel de Al Doilea Război Mondial. Volumul „Anul Regal”, de fapt un volum de studii, coordonat de domnii profesori doctori Daniel Șandru și Alexandru Muraru, prefaţat de Alteţea Sa Regală Principele Radu, semnifică un moment care a marcat istoria acestei ţări şi mă refer la anul 1866, anul în care Principele Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen a păşit la 10 mai pe pământ româniesc şi semnifică şi aducerea în memoria noastră, a tinerilor mai ales, a anului 1866 şi anul când a fost adoptată prima Constituţie a României, care a marcat profund evoluţia ulterioară a României spre modernitate.

Reporter: Anul acesta se împlinesc 150 de ani de la sosirea Principelui Carol I în România.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 25 octombrie