Miniştrii apărării din NATO vor discuta la Bruxelles despre continuarea planurilor pentru întărirea prezenţei aliate în Marea Neagră

Miniştrii apărării din NATO vor discuta mâine şi joi la Bruxelles la reuniunea de toamnă continuarea planurilor pentru întărirea prezenţei aliate în Marea Neagră. Anunţul a fost făcut astăzi într-o conferinţă de presă, de secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, care a mai spus că alianţa sprijină direct de câteva zile coaliţia internaţională împotriva ISIS prin trimiterea de avioane AWACS de supraveghere.

Reporter: Luminiţa Apostol – În tradiţionala conferinţă de presă, dinaintea reuniunii miniştrilor apărării, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat faptul că la mai mult de 100 de zile de la summitul alianţei de la Varşovia, responsabilii apărării vor evalua progresele şi vor trasa direcţiile de viitor pentru deciziile luate în iulie de liderii aliaţi, de îmbunătăţirea apărării şi pentru a asigura stabilitate în vecinătatea alianţei. Jens Stoltenberg a reamintit că de anul viitor NATO va avea patru batalioane la frontiera estică, iar mâine Germania, Marea Britanie, Statele Unite şi Canada îşi vor anunţa planurile pentru cele patru batalioane pe care le vor conduce în ţările baltice şi în Polonia. Este vorba despre măsuri de descurajare credibilă, nu pentru a provoca un conflict, ci pentru a preveni un conflict – a spus secretarul general NATO. El a mai anunţat că întărirea prezenţei NATO la Marea Neagră va fi, de asemenea, pe agenda ministrilor apărării. „Vom continua planurile pentru consolidarea prezenţei NATO în regiunea Mării Negre. Vom evalua infrastructura de care este nevoie în ţările aliate pentru a permite mişcarea rapidă a forţelor noastre în Europa şi vom analiza rolul tot mai însemnat pe care îl are apărarea cibernetică în operaţiunile noastre – a spus secretarul general NATO, detaliind agenda reuniunii.

Despre intenţiile aliaţilor pentru zona Mării Negre a vorbit într-un briefing la Bruxelles şi ambasadorul Statelor Unite la NATO, Douglas Lute. El a spus, potrivit informaţiilor postate pe contul de twitter al misiunii americane la NATO, că alianţa îşi va spori prezenţa în sud-estul Europei şi că România va găzdui o brigadă multinaţională care va coordona antrenamentul militarilor şi operaţiunile. O sesiune specială a miniştrilor apărării va fi dedicată planurilor de promovare a stabilităţii spre vecinătatea extinsă a NATO, iar secretarul general, Jens Stoltenberg, a anunţat  ca parte a acestor eforturi, că alianţa sprijină direct coaliţia internaţională, care luptă în Irak şi în Siria împotriva gupării teroriste Statul Islamic prin trimiterea de avioane AWACS de supraveghere. Întrebat în conferinţa de presă despre criticile candidatului republican în alegerile americane, Donald Trump, cu privire la cheltuielile reduse pentru apărare ale europenilor, secretarul general NATO a spus că protecţia alianţei pentru membri săi este necondiţionată. „Garanţiile de securitate din partea NATO nu sunt condiţionate. Ele sunt absolute, sunt necondiţionate, deci NATO îi protejează pe toţi aliaţii împotriva oricărei ameninţări şi acest lucru este esenţial pentru stabilitatea în Europa. Nu spunem nimănui: dacă nu plăteşti, nu te protejăm” – a explicat secretarul general NATO. Jens Stoltenberg a reamintit că art.5 din Tratatul NATO, referitor la apărarea colectivă, a fost activat pentru prima dată în sprijinul Statelor Unite după atacurile de la 11 septebrie 2001.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 25 octombrie