Reprezentanţii PNL şi cei ai guvernului iau în calcul contestarea legii de eliminare a taxei radio tv la Curtea Constituţională

Legea prin care vor fi eliminate peste o sută de taxe de la începutul anului viitor, inclusiv taxa radio tv, a fost adoptată ieri de Camera Deputaţilor, care era for decizional în acest caz. Documentul a avut un parcurs parlamentar foarte rapid, de doar două săptămâni, şi urmează să meargă acum pentru promulgare la preşedintele Klaus Iohannis. Iniţiatorul legii, liderul PSD Liviu Dragnea, a spus că eliminarea taxei nu înseamnă că cele două instituţii vor fi sub control politic, ci vor avea un parcurs predictibil. El propune stabilirea unor alocări de la bugetul de stat. Reprezentanţii PNL şi cei ai guvernului au anunţat că iau în calcul contestarea legii la Curtea Constituţională.
Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune afirmă că eliminarea prin lege a taxei radio tv afectează grav independenţa şi echidistanţa serviciilor publice de radio şi televiziune şi împiedică Radio România să-şi îndeplinească misiunea de post public. Sindicatul Liber din Societatea Română de Radiodifuziune îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea adoptată de Parlament. Eliminarea taxei radio şi înlocuirea ei cu o ipotetică alocare bugetară decisă de factorul politic reprezintă o vulnerabilizare a independenţei editoriale – mai precizează Sindicatul Liber.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 octombrie