Centru de interpretare a culturii tradiționale Alma Vii

Proiectul „Centrul de interpretare a culturii tradiționale Alma Vii – Reabilitarea și refuncționalizarea incintei fortificate” implementat de către Fundația Mihai Eminescu Trust împreună cu partenerul său Institutul Norvegian pentru Cercetarea Patrimoniului Cultural se încheie în luna octombrie 2016. Restaurarea fortificației medievale s-a desfășurat în condiții bune, astfel că astăzi biserica fortificată poate fi vizitată. Deschiderea oficială a avut loc pe 30 septembrie cu un eveniment la care au participat 300 de persoane. Locuitorii au organizat cu acest prilej un brunch la care vizitatorii, printre care s-au aflat și sași din Alma Vii și alte sate transilvănene ce locuiesc acum în Germania, au avut ocazia să încerce bucătăria tradițională a locului. Evenimentul a fost completat de un concert de muzică clasică ce a avut loc chiar în incinta fortificată.

Pe lângă restaurare, proiectul a inclus și o puternică componentă socială. Timp de 1 an și jumătate Fundația MET a făcut eforturi pentru a spori sentimentul de coeziune a comunității locale prin evenimente, întâlniri regulate și consultări locale. Comunitatea locală a fost instruită și informată cu privire la revitalizarea meșteșugurilor tradiționale și dezvoltarea turismului cultural, a avut ocazia să afle despre proiecte de succes din sate apropiate ce au de asemenea un patrimoniu cultural valoros în grijă, dar mai ales a fost susținută pentru înființarea unei asociații a meșteșugarilor și crescătorilor de animale cu numele AlmaViitor.

„Proiectul din Alma Vii este unul dintre cele mai complexe pe care le-am implementat în cei 15 ani de când ne implicăm în comunitățile din sud-estul Transilvaniei pentru că și situația locală este una specială: în sat locuiesc acum 4 etnii ce împart patrimoniul cultural local. Când vezi cum lucrurile cresc treptat și o iau pe calea cea bună, nu mai contează că au existat și momente de răscruce. Ești bucuros de tot efortul pe care l-ai investit”, spune Caroline Fernolend, Vicepreședinta Fundației MET.

Popularitatea satului Alma Vii ca destinație de turism cultural și tradițional a sporit în ultimul an. Până în prezent câteva sute de turiști ce au vizitat Transilvania au trecut și pe la pensiunile tradiționale din sat. Turiștii ce se opresc în Alma Vii pot vizita biserica fortificată recent deschisă din nou publicului și se pot bucura de natura bogată, obiceiurile străvechi și ospitalitatea caldă a locului. Pe lângă liniște, mâncare tradițională făcută în casă și plimbări în natură, vizitatorii satului pot afla metoda tradițională de a manufactura cărbune sau pot cumpăra obiecte și țesături tradiționale realizate de meșteri din sat. Pentru a participa la o demonstrație pe viu a unui meșteșug local ce se va ține în incinta fortificată, vizitatorii pot face rezervări în avans la telefon 0269 862 552 sau prin e-mail la booking@almavii.ro, vorbind cu Simona Iacob.

Pentru un prim contact cu acest sat patriarhal din sud-estul Transilvaniei, vă recomandăm filmul documentar de lung metraj Undeva, Cândva în Transilvania. Acesta a fost realizat de către regizorul Florin Iepan tot în cadrul proiectului implementat de Fundația MET și va fi difuzat în premieră la TVR 1 vineri, 28 octombrie, ora 10:40, urmând a fi reluat. Filmul a fost prezentat și la Londra, în cadrul unui eveniment.