Expoziţia „25+1 Foto Cluj“ la Viena

Galeria FIVE PLUS Art din Viena şi Institutul Cultural Român de la Viena prezintă în perioada 5-14 noiembrie expoziția aniversară „25+1 Foto Cluj“ a departamentului de Fotografie-Video-Procesare Computerizată a Imaginii (înfiinţat în urmă cu 26 de ani) din cadrul Universității de Artă și Design de la Cluj-Napoca. Expoziţia este semnată de Feleki Karoly, Dorel Găină, Eugen Savinescu, Diana Drăgan Chirilă, Alexandru Rădulescu, Angela Kallo, Andrei Budescu, Laura Ghinea și Irina Dora Măgurean. Preview-ul expoziţiei are loc pe 2 noiembrie, de la ora 19.00, iar vernisajul expoziţiei are loc pe 4 noiembrie, de la ora 19.00, la FIVE PLUS Art Gallery din Viena (Argentinierstraße 41, 1040), în prezenţa curatorului Irina Dora Măgurean.

Punctul tematic central al expoziției este criza omului în contemporaneitate, cu multiplele ei fațete: pierderea identității şi a valorilor, criza personală, stresul, deruta, accesul facil la informație, tehnică și comunicare, timpul a cărui trecere e percepută ca fiind mai rapidă – toate își lasă amprenta în personalitatea omului contemporan, iar noua generație este esențial diferită de cele anterioare.

Expoziția alătură munca întemeietorilor departamentului de Fotografie-Video-Procesare Computerizată a Imaginii cu cea a generațiilor mai tinere, artiști care le-au fost studenți și care acum sunt universitari la rândul lor. Pe de o parte, expoziția urmărește individualitatea fiecărui artist-profesor, iar pe de altă parte este punctată conviețuirea viziunilor diferitelor generații. Expozanții creează cu toții în domeniul fotografiei, însă au temperamente artistice diferite, respectiv explorează aspecte diferite ale fotografiei, au interese, teme și tehnici diverse, astfel că evenimentul va reprezenta și o radiografie a școlii de fotografie de la Cluj-Napoca.

Profesorii care au fondat departamentul Fotografie-Video-Procesare Computerizată a Imaginii sunt Feleki Karoly, Dorel Găină și Eugen Moritz.

Irina Dora Măgurean este artist vizual, membră a Federației Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule Cluj-Napoca, unde are un artist run space – Atelier Irina M – în care organizează diferite evenimente artistice. Mai multe detalii despre activitatea sa artistică: http://irinamagurean.com.

Expoziţia poate fi vizitată la galeria FIVE PLUS Art în perioada 5-14 noiembrie, de marţi până vineri între orele 12.00-18.00 şi sâmbătă între orele 11.00-14.00.