2016. október 28

Az államfő és a miniszterelnök részt vett az első világháború 100 éves évfordulója alkalmából szervezett rendezvényen

Klaus Iohannis államfő és Dacian Cioloş miniszterelnök pénteken, Zsilvásárhelyen részt vett az első világháború 100 éves évfordulója alkalmából szervezett rendezvényen. A két hivatalosság a Végtelen oszlop Parkban  az 1916 októberében, a Zsil-völgyében zajlott küzdelem hőseire emlékezett. A román rádió helyi tudósitója szerint az Oltenia Energetikai Komplexum egyes alkalmazottjai ez alkalommal elbeszégettek a miniszterelnökkel, kifejezésre juttatva elégedetlenségüket az energiatörvény módositása és ennek hatása miatt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.28)

Dacian Cioloş miniszterelnök a Colectiv Klubban történt tűzvész több sebesültjével találkozott

Dacian Cioloş miniszterelnök pénteken találkozott a Colectiv Klubban tavaly kiütött tűzvész sebesültjeivel és ezek rokonaival. Eugen Iancu, a Colectiv Egyesület elnöke elmondta, hogy a „legnagyobb vágyuk, mint szülőknek, egy korház felépitése”. A kormány székházában tartott találkozón részt vett Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter és Dragoş Tudorache belügyminiszter is. A 64 emberéletet követelő Colectiv-tragédia első évfordulóján, október 30-án, vasárnap, angyalt ábrázoló szobrot avatnak fel. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.28)

A Román Sajtó Egyesület nem ért egyet a rádió-tv-dijak törlését előirányzó törvénytervezet kihirdetésével

A Román Sajtó Egyesület szerint  a rádió-tv-dijak törlését előirányzó törvénytervezet populista és veszélyes kezdeményezés, mivel gyökeresen módositja a két közszolgálati médiaintézet autonómiáját és függetlenségét. A törvénytervezet súlyosan veszélyezteti az állampolgárok hiteles forrásból származó információkkal való tájékoztatását, hangsúlyozta az egyesület, megjegyezve, hogy amint a más európai államok tapasztalata is bebizonyitotta, a dijak törlése nyomán a kösszolgálati rádiókat és televiziókat súlyos politikai visszaélések érték. „A közszolgálati csatornák műsorszolgáltatásáért az állampolgárok által fizetett dijakat úgy kell értelmezni Romániában is, mint Európábana, azaz: szolidaritásként befizetett hozzájárulás, mint a közönség szolidarizálása az egyhangúan elfogadott társadalmi értékekkel”, vélekedett az egyesület. A Román Sajtó Egyesület csatlakozik a más hazai és külföldi médiaszervezetekhez, amelyek elitélik a Szociáldemokrata Párt kezdeményezését, és azt kéri Klaus Iohannis államfőtől, hogy ne hirdesse ki e törvénytervezetet. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.28)

Tiltakoznak a Román Posta alkalmazottjai

A Román Posta alkalmazottjai pénteken felújitották a két nappal korábban kezdett tiltakozó akciójukat. Mint a szakszervezeti vezetők elmondták, az alkalmazottak elégedetlenségét a fizetések és a menedzser által hatályba helyezett intézkedések váltották ki, amelyek az alkalmazottak szerint a Román Postát csődbe sodorják. Másrészt, a posta vezetősége azt állitja, hogy a szakszervezetekkel két béremelési verziót ismertetett, szemelőtt tartva a vállalat jelenlegi pénzügyi helyzetét. A Román Posta vezetősége szerint a tiltakozás nem törvényes keretek között zajlik és néhány óra alatt 4,5 millió lej veszteséget halmoztak fel. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.28)

Rozalia Ganciulescu