Revista presei internaţionale – 29 octombrie 2016

După vom vedea în continuare, presa internaţională nu duce lipsă de subiecte demne de luat în seamă: crize politice, războaie reale sau doar ale declaraţiilor, catastrofe sau simple prognoze şi estimări – toate pot ajunge pe prima pagină a ziarelor, bineînţeles, în funcţie de gravitatea lor.
În Siria, „rebelii sirieni au lansat, în cursul zilei de ieri, o ofesivă majoră în Alep pentru a pune capăt asediului impus de regim”, informează ziarul egiptean „Al-Ahram”. Acelaşi ziar relatează pe de altă parte că, ” după o reuniune tripartită desfăşurată tot ieri, la Moscova, miniştrii de externe ai Rusiei, Siriei şi Iranului au anunţat că ţările lor au căzut de acord să-şi intensifice lupta împotriva terorismului din Siria”. În schimb, UNICEF-ul a anunţat că numărul celor care au murit în urma bombardării uneişcoli din Idlib, o localitate din nord-vestul Siriei, se ridică la 22 de copii şi şase profesori”, informează ziarul de limbă arabă „Asharq al-Awsat”. Acelaşi ziar menţionează că raidurile au fost condamnate de Marea Britanie şi de UNICEF, iar Rusia a negat orice implicare” Şi totuşi, potrivit aceluiaşi ziar, directorul executiv al organizaţiei, Anthony Lake, a calificat atacul drept o ‘tragedie’, menţionând că, ‘dacă a fost deliberat, el echivalează cu o crimă ce război’.
În Europa, un alt conflict provoacă două tabere: cel din Ucraina. Cotidianul olandez de limbă engleză, „NL Times” avertizează că „timpul se scurge, iar guvernul olandez încă nu a găsit o soluţie în privinţa ratificării acordului de asociere dintre UE şi Ucraina”. Mai mult, citat de acelaşi ziar, „premierul olandez Mark Rutte afirmă că „s-ar putea ca, luni, guvernul său prezinte un document prin care să renunţe la sprijinul acordat de ţara sa tratatului”. După cum relevă ziarul, „premierul a încercat să găsească un compromis între Ucraina, UE şi partidele de opoziţie din ţara sa, un compromis pe care se pare însă că nu l-a găsit”.
Şi dacă Ucraina este încă în suspensie din cauza Olandei, vecina sa, Belgia, a făcut lumea să răsufle uşurată: „Parlamentul Valoniei a ratificat textul tratatului comercial CETA dintre UE şi Canada”, anunţă ziarul belgian „La Libre Belgique”, după ce, cu numai câteva zile înainte, titrase: „Belgia pune o bombă sub CETA”. Dar canadienii se declară „optimişti cu prudenţă; apei încălzite îi este frică de apa rece”, după cum afirmă ministrul canadian de externe, Stéphane Dion, citat de ziarul francez „Le Monde”.
Dar criza provocată de ieşirea Marii Britanii din UE, aşa-zisul Brexit, abia dacă a început. Un sondaj efectuat de cotidianul britanic „Financial Times” relevă faptul că „cetăţenii UE din Regatul Unit se tem pentru slujbele lor, având în vedere că, până acum, premierul Theresa May a refuzat să garanteze drepturile cetăţenilor din acest bloc înaintea începerii negocierilor oficiale”. Mai multe ziare britanice par să dea însă speranţe deşarte opozanţilor Brexitului. Iată şi motivul, aruncat în scenă de fostul premier Tony Blair: „Blair le spune susţinătorilor rămânerii în UE să se mobilizeze”, titrează „The Guardian”. „Tony Blair afirmă că trebuie să se facă un al doilea referendum”, titrează cotidianul „The Independent”. Dar în „The Telegraph”, premierul Theresa May respinge apelurile lui Tony Blair şi afirmă răspicat: „O revenire asupra Brexitului ar însemna o catastrofă”.

Alexandru Danga, Agenţia de presă RADOR