INVITAȚIE LA PARTENERIAT PENTRU VIAȚĂ

Vă cerem sprijinul pentru a da speranțe celor care au nevoie urgentă de o transfuzie. Spitalele se confruntă cu o problemă majoră din cauza cantităților insuficiente de sânge pe care le pot ofere centrele de transfuzii. Copii, femei, bărbați, oameni ale căror vieți depind de un gest din partea noastră pot fi salvate. Filiala de Cruce Roșie din județul Hunedoara face un apel la populație pentru a se mobiliza să doneze viață, să ofere speranță bolnavilor și familiilor acestora.

Vă rugăm să donați sânge, vă rugăm să promovați această campanie, vă rugăm să nu aveți nevoie niciodată de ajutorul celorlalți.

Un singur donator poate salva viețile a trei oameni.

Avantajele donatorilor de sânge

Pe teritoriul României, donatorul de sânge este încurajat să facă acest gest caritabil prin recunoașterea lui și astfel, i se acordă o serie de drepturi și avantaje.

  1. Conform Hotărârii Guvernului nr. 1364 din 4 octombrie 2006 pentru aprobarea drepturilor și obligațiilor donatorilor de sânge, orice persoană are dreptul de a primi materiale informative privind donarea de sânge. Pe tot parcursul derulării procedurii de selecție că donator de sânge, persoană care participă la această are dreptul să primească explicații privind scopul și rezultatele interviului, examenelor și testelor care i se efectuează.
  1. Orice donator are dreptul să primească, la cerere, un buletin de analiză cu rezultatele testelor efectuate.
  1. Donatorii de sânge ce donează periodic au dreptul să efectueze un examen radiologic și unul biologic gratuit, în fiecare an. În unele cazuri, un examen cardiologic este necesar pentru depistarea unor posibile afecțiuni care ar putea duce la interzicerea unor viitoare donări de sânge.
  1. Donatorii au dreptul să primească rezultatele testelor înscrise în buletinul de analiză a sângelui.
  1. Donatorii de sânge ce donează periodic primesc un tratament substitutiv cu fier, gratuit, dacă se depistează un deficit de fier sau vreun sindrom anemic datorat donărilor repetate. Acest lucru se recomanda de către medicul de colectare.
  1. Donarea de sânge este benefică pentru sănătatea donatorului întrucât sângele este împrospătat, imunitatea organismului crește, iar riscul de paralizie și accident vascular se reduc cu 30%.
  1. În urmă donării de sânge, rezistentă organismului la șocuri crește. De exemplu, dacă vei suferi un accident, reacția organismului îi va ajută pe medici, acesta fiind deja obișnuit cu pierderea de sânge și înlocuirea lui.
  1. Donatorii de sânge au dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare și alte beneficii, precum:
  • 7 tichete de masă
  • Zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvență pentru elevi, studenți și militari, în ziua donării
  • Decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau reședința în altă localitate decât cea în care își are sediul instituția la care se face donarea de sânge
  • Reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun, dacă donarea se face la instituția de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat.

Dezavantajul ar fi că dacă se donează sânge prea des, organismul se învață să producă prea multe globule roșii și devine dependent de acea extracție de sânge periodică. În caz contrar pot apărea probleme majore.

Cât sânge donăm la o recoltare?

La o donare se recoltează 450 ml de sânge, cantitate ce se reface că volum în câteva ore, celular în 2 săptămâni.

În ceea ce privește siguranță donatorul de sânge, iată ce trebuie să mai știi:

– Trusa utilizată pentru fiecare donare este sterilă și de unică folosință.

– Nu există riscul contaminării cu HIV, sau alte virusuri.

– Senzația de leșin sau oboseală după donare este foarte rar întâlnită.

– Poți dona doar dacă starea de sănătate îți permite și te simți bine.

– Înaintea donării ți se vor pune câteva întrebări legate de starea de sănătate și ți se va face un mic examen medical ce include hemoglobina, pulsul și tensiunea.

– Rezultatele testelor sunt confidențiale.

Vă mulțumim pentru sprijin!