Revista presei internaţionale – 1 noiembrie 2016

Presa internaţională aminteşte la unison că alegerile prezidenţiale din Republica Moldova se îndreaptă spre turul doi. „Candidatul prorus conduce la alegerile prezidenţiale din Moldova dar se confruntă cu un al doilea tur de scrutin”, titrează The New York Times. Publicaţia comentează – cităm – că „Dând o lovitură eforturilor occidentale de a scoate fostele teritorii sovietice de pe orbita Moscovei, un vajnic susţinător al preşedintelui Rusiei a terminat scrutinul situându-se cu mult înaintea candidaţilor pro-occidentali la alegerile prezidenţiale din Moldova. Dar susţinătorul lui Putin, liderul Partidului Socialist, Igor Dodon, nu a reuşit să obţină majoritatea ca să-şi poată asigura o victorie clară”. The Washington Post arată că „alegerile prezidenţiale din Moldova vor merge în turul doi, care va avea loc între o personalitate prorusă şi un candidat proeuropean, după ce ambii s-au bazat pe furia larg răspândită, provocată de corupţie”. El Pais aminteşte că, în ajunul alegerilor, Igor Dodon şi-a reiterat intenţia de a propune un referendum pentru denunţarea Tratatului de Asociere cu Uniunea Europeană. Avansul obţinut de candidatul socialist „confirmă sondajele potrivit cărora modelele economice articulate în jurul Moscovei rezultă a fi astăzi mai atractive pentru electoratul moldav decât integrarea europeană”, mai comentează El Pais.
Din actualitatea politică internaţională, presa reţine şi aspecte legate de vizita pe care ministrul rus de externe o face în Grecia în cursul acestei săptămâni. Kathimerini aminteşte că deplasarea are loc la cinci luni de la vizita preşedintelui rus Vladimir Putin şi cu două săptămâni înainte de sosirea preşedintelui american Barack Obama, ceea ce Atena interpretează drept o confirmare a caracterului multilateral al politicii sale externe.
O raportare la sistemul politic prezidenţial din Statele Unite este realizată de publicaţia Milliyet din Turcia, în contextul în care Ankara vorbeşte tot mai des despre însuşirea acestui sistem politic. În contextul alegerilor americane din 8 noiembrie, şi Turcia ia în calcul adoptarea sistemului prezidenţial însă „nu se ştie cât de mult vor fi respectate principiile fundamentale ale sistemului american precum separarea puterilor şi durata mandatului”, notează unul dintre editorialiştii ziarului Milliyet. Comentând actualitatea turcească, publicaţia braziliană Folha Online aminteşte că guvernul de la Ankara l-a reţinut pe redactorul-şef al cotidianului de opoziţie Cumhuriyet şi a închis încă 15 organe de presă, acuzate de colaborare cu Partidul Muncitoresc din Kurdistan, PKK, considerat terorist în Turcia. Publicaţia braziliană arată că „Turcia a urmărit şi arestat opozanţii din momentul loviturii de stat militare din 15 iulie” şi aminteşte că fostul redactor-şef al ziarului Cumhuriyet a fost nominalizat la Premiul Saharov pentru libertate de exprimare. Iar Le Monde titrează că „Erdogan îndepărtează tot mai mult Turcia de Europa” şi aminteşte că preşedintele turc a promis din nou că pedeapsa cu moartea va fi introdusă în curând, generând un val de nemulţumire din partea forurilor europene.
Nemulţumit se declară Bruxelles-ul şi de legea bugetului din Italia, după cum arată Il Giornale, care aminteşte avertismentele Comisiei Europene legate de posibile abateri de la obiectivele de ajustare structurală fiscală stabilite în pactul de stabilitate. „Cererea de flexibilitate motivată de cheltuielile excepționale provocate de cutremur pare a fi justificată, însă Italia este invitată să utilizeze instrumentele existente, fără atacuri politice”, mai arată Il Giornale. În context, premierul Matteo Renzi promite că Roma va cheltui „cât va fi necesar pentru reconstrucţie” în urma puternicului seism înregistrat în urmă cu câteva zile.
Cu o săptămână înainte de începerea conferinței Organizației Națiunilor Unite privind clima, care va avea loc în Maroc, UNICEF trage un semnal de alarmă privind poluarea atmosferică şi efectele sale asupra calităţii vieţii. Un copil din şapte respiră aer poluat, scrie The Time, citând un responsabil UNICEF şi precizează că aproximativ 300 de milioane de copii din lume trăiesc în locuri în care poluarea aerului este de şase ori superioară standardelor internaționale.
Directorul executiv al UNICEF atrage atenţia asupra necesităţii implementării unor reforme imediate, arătând că „Nicio societate nu îşi poate permite să ignore poluarea”. Vorbind tot despre reforme, de data aceasta în domeniul religios, RAINEWS aminteşte că Papa Francisc I se află în vizită în Suedia pentru a comemora 500 de ani de la reforma lui Luther, alături de Federaţia Luterană Mondială. În timpul primei comemorări ecumenice comune catolico-luterane din ultimele cinci secole, Papa Francisc I a cerut iertare Suediei pentru excomunicarea lui Martin Luther, arată Il Messaggero. „Am greșit. Cerem iertare pentru păcatul diviziunilor noastre, ce sunt o rană în Trupul lui Cristos”, a afirmat la Lund suveranul pontif.

Florin Matei, Agenţia de presă RADOR