Directorul general al EBU, Ingrid Deltenre, i-a adresat o scrisoare liderului PSD, Liviu Dragnea, privind eliminarea taxei radio-tv

Directorul general al Uniunii Europene de Radio şi Televiziune (EBU), Ingrid Deltenre, i-a trimis o scrisoare preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, iniţiatorul legii care elimină mai multe taxe nefiscale, printre care şi cea radio-tv. În urmă cu o săptămână, Liviu Dragnea a adresat, la rândul său, o scrisoare organizaţiilor profesionale din media, în care dădea asigurări că eliminarea taxei radio-tv nu înseamnă bani mai puţini pentru instituţiile publice de radio şi televiziune. Adresându-se domnului Liviu Dragnea, doamna Ingrid Deltenre afirmă:

„Vă mulţumim pentru scrisoarea ce argumentează propunerea de eliminare a taxei pentru serviciile publice de media. Înţelegem bunele dumneavoastră intenţii de a asigura o finanţare stabilă, adecvată şi predictibilă pentru serviciile publice de media (SPM), care constituie o condiţie necesară pentru independenţa lor instituţională. Cu toate acestea, practica arată că este foarte dificil să se ajungă la un consens politic referitor la finanţarea SPM de la buget. Foarte adesea se întâmplă ca, în urma dezbaterilor politice, SPM să rămână cu o finanţare nedefinită, pe o perioadă nedeterminată, ceea ce are un impact extrem de negativ asupra producţiei lor, având ca rezultat pierderea audienţei şi a încrederii. Adoptarea unei legi atât de importante în timpul unei campanii electorale şi în grabă, fără o largă consultare publică şi fără implicarea SPM, confirmă şi mai mult temerile noastre. Practica mai arată şi că este dificil ca guvernele noi să se poată angaja pentru alocarea unor sume fixe de la buget, destinate SPM, cum a fost cazul în Serbia, de exemplu, ţară care a fost nevoită să reintroducă taxa pentru licenţa de emisie. Totodată, am vrea să vă atragem atenţia asupra faptului că o astfel de schimbare, cu privire la finanţarea posturilor publice de radio şi televiziune ar trebui declarată la Comisia Europeană ca o nouă măsură de ajutor de stat. Potrivit experienţei noastre, rezolvarea unor astfel de cazuri poate dura mulţi ani, înainte ca guvernul să poată implementa noul sistem. Singurul aspect pozitiv pe care îl vedem în acest proces ar fi obligaţia, pentru România, de a asigura independenţa consiliului director al SPM, în acord cu recomandările trasate în “EU State aid Broadcasting Communication 2009”. Dacă preşedinţia partidului dumneavoastră priveşte cu seriozitate menţinerea unor SPM independente în România, vă încurajăm ferm să păstraţi taxa pentru servicile publice de media. Subfinanţarea TVR este cauzată de o taxă de licenţă total insuficientă (una dintre cele mai scăzute din Europa, de mai puţin de 1 euro pe lună) şi de colectarea inadecvată a acesteia, ceea ce trebuie gestionat urgent. Suntem de acord cu faptul că numirea comitetelor directoare trebuie reformată urgent şi, de asemenea, suntem gata să sprijinim şi să consiliem parlamentarii în această privinţă. De la recenta criză financiară severă, TVR a iniţiat reforme multilaterale, cu determinarea conducerii şi cu susţinerea deplină a EBU. Dar radioul şi televiziunea publică au nevoie de şi mai mult sprijin de la dumneavoastră, pentru a servi cel mai bine societatea.”