Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă care reglementează noul statut al Direcţiei de Informaţii a Ministerului de Interne

Guvernul a adoptat astăzi ordonanţa de urgenţă care reglementează noul statut al Direcţiei de Informaţii a Ministerului de Interne. Structura se va numi Direcţia Generală de Protecţie Internă, personalul angajat va fi în mare parte militar, iar activitatea instituţiei se va limita la domeniile ordinii publice şi integrităţii angajaţilor MAI. Ministrul Dragoş Tudorache a mai anunţat că noua direcţie se va afla sub control parlamentar, aşa cum se întâmplă şi cu alte servicii de informaţii ale statului.
Dragoş Tudorache: Acest control parlamentar se va înscrie pe două paliere. Este un control parlamentar pasiv prin faptul că ministrul de resort este chemat în parlament să dea raportul asupra activităţilor noii structuri atunci când i se cere, dar introduce şi un element proactiv pentru că creează posibilitatea ca parlamentul să creeze mecanisme de auditare a acestei structuri, aşa cum o face de altfel şi pentru celelalte servicii de informaţii ale statului – SRI, SIE sau SPP – în baza Legii 51/1991.
Realizator: Ministrul Dragoş Tudorache a mai explicat că Direcţia Generală de Protecţie Internă va stabili mecanisme de integritate foarte clare pentru personalul care lucrează în această structură, iar suprapunerile cu activitatea altor servicii de informaţii vor fi eliminate.