Indicele FIC al percepției despre mediul de afaceri din România

Consiliul Investitorilor Străini – FIC publică de două ori pe an Indicele percepției despre mediul de afaceri, realizat printre membrii săi. Companiile membre FIC reprezintă un segment important din investițiile străine directe în România, cumulând aproximativ două treimi din totalul acestora, cu o contribuție semnificativă la PIB-ul României.

Din cel mai recent sondaj realizat în luna septembrie 2016 se pot trage doua concluzii importante:

– “Vești bune”: pe de o parte, membrii FIC se așteaptă la o creștere moderată a afacerilor pentru anul următor. Mai mult de jumătate (60%) dintre respondenți prognozează o astfel de creștere a afacerilor pe care le derulează. Aceștia preconizează creștere atât pe piața locală cât și pe piața de export, un semnal pozitiv. Încrederea în creștere se reflectă și în răspunsurile celor 65% dintre respondenți care se așteaptă ca veniturile lor să crească în 2017.
Majoritatea răspunsurilor consideră că România este încă competitivă atunci când vine vorba de disponibilitatea forței de muncă bine pregătită, și doar un sfert o văd ca fiind necompetitivă. Numărul celor care nu mai consideră forța de muncă din România competitivă este însă în creștere în ultimii doi ani.

– “Vești rele”: pe de altă parte, 50% dintre respondenți consideră că, moderat sau chiar semnificativ procesul legislativ s-a înrăutățit, ceea ce le afectează planificarea afacerilor. 70% dintre respondenți consideră că lipsa transparenței și a coerenței politicilor, face România moderat sau semnificativ necompetitivă în raport cu alte locații în care aceștia desfășoară afaceri. În ciuda reducerilor de taxe, 50% dintre cei intervievați consideră povara fiscală ca fiind necompetitivă în timp ce doar o rată de 38% o consideră competitivă.

Așteptările privind expansiunea activității economice

Membrii FIC se așteaptă anul viitor la o expansiune a activității deoarece economia României înregistrează o creștere substanțială. Această creștere este de așteptat să continue, deși unii dintre respondenți estimează că ea se va mai tempera anul viitor. Rata de creștere de 5-6% pe an este sustenabilă pe termen lung doar cu investiții semnificative atât în sectorul public cât și cel privat. De aceea, politicile de creștere economică nu trebuie să se bazeze exclusiv pe stimularea consumului.

infografic-cifra-de-afaceri-sept-2016Un număr semnificativ al membrilor FIC se așteaptă ca România să rămână competitivă pe piața muncii. Cu toate acestea, numărul companiilor care cred că disponibilitatea de forță de muncă bine pregătită începe să devină o problemă este tot mai mare, ajungând la 25%. Aceste rezultate pot fi parțial explicate de rezultatele modeste ale sistemului vocațional de educație din România, de continuarea procesului de emigrare sau de lipsa de mobilitate a forței de muncă în România.

FIC este de părere că autoritățile trebuie să trateze cu prioritate acest domeniu. Forța de muncă foarte bine pregătită din România a ajutat la atragerea investițiilor, atât străine cât și locale, iar pierderea competitivității pe piața forței de muncă poate afecta semnificativ creștere economică pe termen mediu și lung.

Povara fiscală și procesul legislativ

O mare parte a membrilor FIC au raportat o creștere a poverii administrative, special în domeniul fiscal. Suntem de părere că această percepție este legată de formularele ANAF D088 și D394 privind înregistrarea și raportarea TVA-ului, pentru că la nivel general companiile apreciază eforturile ANAF de modernizare și digitalizare realizate cu ajutorul Băncii Mondiale.

infografic-procesul-legislativ-sept-2016De asemenea, se observă o creștere semnificativă a numărului membrilor FIC care consideră că procesul legislativ are un efect negativ asupra planificării afacerilor. În 2016, România a adoptat o serie de legi fără să realizeze înainte un studiu de impact și desconsiderând uneori principiile economiei de piață. Drept urmare, implementarea acestora a destabilizat anumite domenii ori riscă să o facă în viitor. Darea în plată și legea conversiei creditelor au creat premisele a mii de procese, au ridicat probleme legate de principiul retroactivități aplicării legilor în România și cel mai probabil vor avea un impact de durată asupra încrederii investitorilor în economia românească. Intervenția statului privind prețurile în domeniul asigurărilor RCA a transmis de asemenea semnale negative către investitori. Trebuie să subliniem că încrederea investitorilor în predictibilitatea pieței din România este ușor de pierdut ca urmare a unor astfel de legi și greu de recâștigat.

Rezultatele acestui ultim sondaj pot induce impresia că nu există semne de îngrijorare, deoarece România are o creștere economică semnificativă și companiile anticipează în marea lor majoritate o dezvoltare a afacerilor pe care le derulează. Credem că o astfel de concluzie ar fi greșită. O rată mare de creștere economică nu poate fi susținută pe termen mediu și lung dacă nu există predictibilitate, unele legi sunt în continuare adoptate fără a lua în considerare impactul lor structural și în absența unor investiții majore în domenii cheie cum sunt infrastructura și educația.

Descărcați raportul

Consiliul Investitorilor Străini – FIC numără în prezent 130 de companii membre, ale căror investiții cumulate reprezintă în jur de 40 miliarde euro, adică aproape două treimi din totalul investițiilor străine directe realizate în România din 1990 până în prezent.

Obiectivul principal al FIC a fost și rămâne promovarea creșterii economice sustenabile, care să aibă la bază un climat din ce în ce mai bun pentru investiții în România. În cei 19 ani de la înființarea organizației, companiile membre au susținut întotdeauna idea că drumul către dezvoltare economică nu poate fi parcurs decât prin dialog între comunitatea de afaceri și autorități.
VA URMA.RO este o platformă ambițioasă, lansată și susținută de Consiliul Investitorilor Străini (FIC). Această platformă propune ca România să fie a zecea economie a UE în două decenii. Este un obiectiv care poate fi atins dacă infrastructura, demografia și eficiența vor deveni domenii de interes național pentru măsurile ce vor fi luate în următorii ani.

www.fic.ro

www.vaurma.ro