România este interesată să dezvolte în continuare schimburile comerciale cu China, a afirmat premierul Dacian Cioloş

Un centru pentru dialog şi cooperare în domeniul energiei va fi înfiinţat anul viitor, la Bucureşti, a anunţat la Riga, în Letonia, premierul Dacian Cioloş. El participă acolo la cea de-a V-a reuniune a şefilor de guverne din statele Europei Centrale şi de Est şi China, care se încheie astăzi. La aceeaşi întâlnire premierul chinez Li Keqiang a făcut o serie de propuneri pentru extinderea cooperării cu ţările din zonă. Cu detalii trimisul nostru, Alin Şerbănescu.
Reporter: România este interesată să dezvolte în coninuare schimbruile comerciale cu China, a afirmat premierul Dacian Cioloş, după summitul China – Europa Centrală şi de Est, desfăşurat la Riga, în Letonia. El a adăugat că Executivul de la Bucureşti aşteaptă ca partea chineză să dea semnale concrete în ceea ce priveşte accesul produselor agroalimentare româneşti pe această piaţă. Este vorba în special de dezvoltarea şi diversificarea exportului de carne şi produse din carne, deoarece, la ora actuală, pe piaţa chiuneză este prezent doar un producător român, a subliniat premierul Dacian Cioloş.
Dacian Cioloş: Se aşteaptă pur şi simplu acordarea acelor certificate de export care să permită accesul acestor produse româneşti pe piaţa chineză. Aici este vorba de acreditarea companiilor româneşti care produc carne şi care doresc să exporte. Această acreditare se face cu fiecare caz în parte, pornind şi de la situaţia sanitar-veterinară a acestor întreprinderi româneşti – şi aici Autoritatea Sanitar-Veterinară este în contact cu autoritatea similară din China – însă, este nevoie şi de un impuls la nivel înalt pentru acest lucru.
Reporter: România este interesată şi de dezvoltarea relaţiei cu China în domeniul turismului, iar în următoarea perioadă există oportunitatea organizării unor curse charter Bucureşti – China, a mai afirmat premierul Dacian Cioloş. El a adăugat că în ceea ce priveşte construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, discuţiile au avansat, dar sunt anumite puncte în privinţa cărora partea chineză trebuie să-şi prezinte clar poziţia. Premierul Dacian Cioloş a subliniat că este neesar să se ţină cont de reglementările de piaţă europene, care trebuie să se regăsească în contractul care ar pute fi încheiat între partea română şi cea chineză./aionescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 noiembrie