2016. november 7

Közvitára bocsátják a rádió-tv-előfiezetési dijak eltörlését
Klaus Iohannis államfő jelenlétében csütörtökön, a bukaresti Nemzeti Könyvtár székházában sorra kerülő közvitán elemzik a rádió-tv-dijak megszűntetésével járó következményeket a Román Rádiótársaság és a Román Televiziótársaság működése szempontjól. Az Active Watch Egyesület által szervezett összejövetel célja a dialógus kialakitása az államfő és az újásgirók, a médiaszervezetek és a civil társadalom szervezeteinek képvislői között annak nyomán, hogy a parlament megszavazta ama törvénytervezetet, amely előirányozza több, mint 100 dij megszűntetése mellett a rádió és televizió-dijak eltörlését is. Klaus Iohannis úgy fogalmazott, hogy nem dönt e jogszabálytervezet kihirdetése felöl, amig nem  kerül sor közvitára a jurnalisztika szekembereivel a rádió-tv-dijak megszűntetésének hatásáról. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.07)
Az Európa Tanács meghúzta  a vészjelt a rádió-tv-dijak eltörlése kapcsán
Az újágirók védelemzését szolgáló platformon az Európa Tanács figyemeztető értesitést közölt október 21-én, azt követően, hogy a román parlament mindössze néhány héttel  a választások előtt megszavazta a rádió és televizió előfizetési dijainak megszűntetését. A külügyminisztérium a szenátushoz intézett levelében a Felsőház állásfoglalását kérte az emlitett dijak eltörlésére vonatkozóan, hogy ezáltal válaszoljanak e vészjel meghúzására. Ioan Chelaru, a szenátus alelnöke megerősitette, hogy megkapták az Európa Tanács vészjelzését, hozzáfűzve, hogy e dokumentumot az ET, elemzés végett, a kultúrális bizottsághoz intézte. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.77)
Szeptemberben 14,2%-al nőtt a nominál átlagkereset
Az Oszágos Statisztikai Intézet legutóbbi adatai szerint szeptemberben 14,2%-al nőtt a nominál átlagkereset az elmúlt eszentő ugyanezen időszakához képest. Másrészt, a bruttó nominál átlagbér szeptemberben 2.898 lejnek felelt meg és 08%-al jelentett többet az előző hónaphoz képest, mig a nettó nominál átlagkereset 2.094 lej volt és 0,9%-os növekedést jelentett. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.07)
Feloldják a titkositás alól az 1989-es forradalommal kapcsolatos egyes dokumentumokat
Minden olyan dokumentumot, amely hozzájárul az 1989-es forradalmi események tisztázásához, fel kell oldani a titkositás alól, nyilatkozta Augustin Lazăr főügyész. A román közszolgálati rádió tudósitója szerint ezáltal a kivizsgáló parlamenti bizottságtól a 90-es években elfogadott dokumentumokat és ugyan ebből az időből származó titkosszolgálati (SRI) jelentéseket is mentesithetik a titkositás alól. Megjegyzendő, hogy a Forradalom-dossziét a nyáron újranyitották és a Főügyészésg a múlt héten úgy döntött, hogy kiterjeszti a vizsgálásokat. Az ügyészek szerint a dossziéban több olyan irat van, amelyek arra engednek következtetni, hogy a hatalom megörzéséért az új liderek egy előre kigondolt terv alapján cselekedtek, ami számos áldozatot követelő pszhiológiai és médiaháborút okozott.  (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.07)
A kiskereskedelmi forgalom csaknem 10%-al növekedett
Az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint a kiskereskedelmi bevétel – ami a lakóssági fogyasztás legmérvadóbb mutatója – szeptemberben csaknem 10%-al növekedtek 2015 ugyanezen időszakához képest. A növekedés az üzemanyagok és a nem élelmiszertermékek eladásának tulajdonitható. A kiskereskedelmi bevétel februárban csaknem 22%-al emelkedtek, ami rekordszintnek számitott 2008-től mostanig. A statisztikai adatok szerint, az utóbbi időben a közvetlen fogyasztásra szánt termékek közül az élelmiszertermékek felvásárlása növekedett a leginkább, az áfa 24%-ről 19%-ra való csökkenésének köszönhetően. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.07)
Ismét használhatatlan az egészségügyi kártyák informatikai rendszere
Műszaki meghibásodás miatt ismét nem működik az egészségügyi kártyák informatikai rendszere. Az Országos Egészségbiztositó Pénztár (CNAS) közleményében megjegyezte, hogy a hiba elhárításáig a rendszer offline üzemmódját kell alkalmazni mindennemű orvosi szolgáltatás esetében. A rendszer a múlt héten is meghibásodott, ami a családi orvosok munkáját nagymértékben hátráltatta. A CNAS magyarázata szerint, amig nem újjitják fel a szerződést a rendszert karbantartó céggel nem szanálható e műszaki meghibásodás, mivel számos felszerelés fizikailag már nagyon elöregedett. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.07)