Dezvelirea bustului lui Nicolae Iorga la Sarande,  in Albania

Institutul Cultural Roman, prin Directia Romanii din Afara Granitelor, organizeaza la Sarande, in Albania, in data de 19 noiembrie 2016, de la ora 12:00, evenimentul prilejuit de dezvelirea bustului marelui istoric si politician roman Nicolae Iorga, lucrare realizata cu sprijinul ICR de catre sculptorii de origine aromana Zisa Musa si Mario Musa, din Fier, Albania.

Evenimentul este organizat in parteneriat cu Fundatia „Nicolae Iorga”, din Sarand ë, Ambasada Romaniei la Tirana, cu sprijinul Primariei Orasului Sarandë.

La ceremonia ce va avea loc pe faleza „ Hasan Tahsini ” sunt invitati oficiali ai statului albanez si roman, reprezentanti ai autoritatilor locale, precum si ai aromanilor (romanilor) din regiune, personalitati marcante ale vietii socio-politice si culturale a aromanilor (romanilor) din cele doua tari.

Manifestarea se va incheia cu un spectacol de muzica si dansuri populare aromane, sustinut de artisti aromani (romani) din Romania: Eliza Nirlu si orchestra sa, ansamblul folcloric „Dor” din Sarighiol de Deal, judetul Tulcea (coordonator Dumitru Caimacan-Popescu), alaturi de coruri de copii, din Fier si Deviaka, Albania.

Cu acelasi prilej, prin contributia Asociatiei „Rasaritul romanesc” din Chisinau (presedinte Vlad Cubreacov), Posta Moldovei a emis, prin Biroul sau Marca Personalizata, in tiraj limitat, cinci marci postale personalizate si un efect postal (plic) dedicat dezvelirii bustului marelui istoric Nicolae Iorga la Sarandë, Albania. Cele cinci marci postale personalizate –policrome, dantelate si adezive – redau, in chenar atribuit, urmatoarele imagini: bustul lui Nicolae Iorga, sigla Institutului Cultural Roman si data inaugurarii bustului (19.11.2016), cladirea Institutului Roman („Casa Iorga”) de la Sarandë – fotografie din epoca, coperta exterioara si coperta interioara a lucrarii lui Nicolae Iorga Breve histoire de l’Albanie et du people albanais (Scurta istorie a Albaniei si a poporului albanez ), publicata in 1919 la Bucuresti; Casa Iorga de la Saranda – astazi, o fotografie–portret  a lui Nicolae Iorga (1871–1940). Manseta policroma colitei este intitulata „Arte plastice”, avand in partea dreapta un desen al operei „Maiastra”, a sculptorului Constantin Brancusi.

  

Nicolae Iorga (1871–1940), istoric, scriitor si om politic roman, academician si profesor universitar, prim-ministru al Romaniei (19 aprilie 1931–6 iunie 1932).

Prelegerile sale despre istoria Albaniei, care oferisera delegatiei albaneze la Conferinta de la Londra ( 1913) argumente pentru afirmarea drepturilor istorice ale poporului albanez, au fostpublicate, in anul 1919, in cartea Brève histoire de l’Albanie et du peuple albanais .

Drept recompensa, Regele Ahmet Zogu i-a daruit lui Iorga, in anul 1931, un teren pe malul marii, in Sarandë, langa port. Nicolae Iorga a donat statului roman terenul in anul 1934, iar aici s-a construit, intre anii 1937 si 1938, cladirea Institutului Roman din Albania sau „Casa Iorga , dupa planurile arhitectului Petre Antonescu. Institutul a devenit ulterior un important asezamant de cultura romaneasca. Se intareau, astfel, relatiile diplomatice si culturale romano-albaneze.

Incepand cu anul 1935, Nicolae Iorga l-a delegat sa se ocupe de viitorul Institut Rom a n din Albania pe profesorul Dumitru Berciu, ilustru istoric si arheolog.

Iorga a fost cel care a descoperit, in anul 1915, la Biblioteca Medicea Laurenziana din Florenta, cel mai vechi document cunoscut in limba albaneza, datat 1462 – Formula e pagëzimit, o formula de botez, un text liturgic scris de arhiepiscopul romano-catolic de Durrës, Pal Engjëlli.

„Marele erudit a privit Balcanii ca locul unde s-a nascut, s-a leganat si s-a copt «copilul» care, cu timpul, a devenit Batranul Continent, iar pe balcanici ca pe bastinasi autentici ai sai” – Acad. Kopi Kyçyku.

Opera lui Nicolae Iorga contine numeroase studii, lucrari de sinteza asupra istoriei nationale, cercetari privind viata aromanilor (romanilor din Balcani), evolutia si autohtonia lor in partile central-sudice ale Balcanilor, inclusiv in Albania. El arata ca limba folosita de aromani este un dialect al limbii romane, formata, de o parte si de alta a Dunarii, derivata din latina populara, evoluata in mod specific, in secolele de sfarsit ale Antichitatii si de inceput ale Evului Mediu.

Este binecunoscuta originea sud-dunareana a istoricului, Iorga insusi afirmand ca un stramos  al sau provine din zona Pindului.

In 2016, s-au implinit 145 de ani de la nasterea lui Nicolae Iorga.