Proiectul marelui laser de la Măgurele a fost prezentat societăţii civile şi oamenilor de afaceri

Proiectul care vizează construirea marelui laser de la Măgurele a fost prezentat, astăzi, societăţii civile şi oamenilor de afaceri interesaţi de o colaborare în acest domeniu. Directorul de securitate nucleară al Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară, Mitică Drăguşin.

Mitică Drăguşin: Au fost prezentate ce necesităţi avem în buna funcţionare atât a clădirii care adăposteşte aceste instalaţii, laserul de mare putere şi sistemul Gamma, precum şi partea de întreţinere a echipamentelor, partea de piese de schimb, s-a mers la detaliu astăzi, dar mâine se va continua şi mai clar pe partea de aplicaţii. Ce aplicaţii se vor crea, deschid căi noi spre aplicaţii practice nebănuite până acum, dat fiind la ce puteri se dezvoltă la laser şi la sistemul Gamma.

Realizator: Prezent la conferinţa de astăzi de la Măgurele, directorul economic al Asociaţiei pentru Studii şi Programe Sociale, Constantin Boştină, a vorbit de sprijinul pe care Serviciul Public de Radio l-a oferit proiectului marelui laser. El a folosit prilejul şi pentru a pleda în favoarea menţinerii taxei radio-tv.

Constantin Boştină: Eu cred că menţinerea taxei pentru Radio şi pentru Televiziune este un imperativ. Măsurile cu conotaţii politice şi cu interese de moment cred că sunt de natură să introducă perturbări în funcţionarea normală şi a Radioului şi a Televiziunii naţionale. Radioul nu trebuie să fie lăsat să fie pierdut, pentru că el este o şcoală care a format generaţii şi generaţii, iar dacă acum suntem la laserul de la Măgurele şi este o oportunitate extraordinară pentru România, Radioul îi creşte rolul de a face o educaţie pentru tehnologiile noi, pentru ştiinţa avansată, pentru remodelarea economiei României vizavi de cele mai noi cuceriri ale ştiinţei şi tehnicii./atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 noiembrie