Alegerile din SUA – opinia lui Seth Cropsey, directorul Centrului american pentru puterea maritimă

Realizator – Simina Botar: Seth Cropsey, este unul din experţii Institutului Hudson din Washington, este directorul Centrului american pentru puterea maritimă, a fost asisten al secretarului apărării într-o guvernare republicană. L-am întreb cum îşi explică victoria lui Donald Trump? Prin nemulţumirea electoratului?

Seth Cropsey: O mulţime de oameni au votat cu Trump pentru că sunt furioşi pe corectitudinea politică, pe care o resimt ca pe o violare a bunului simţ, a libertăţii de exprimare şi, în esenţă, un lanţ care împiedică societatea să spună adevărul, dar este doar o parte a explicaţiei alegerii lui Trump. Trebuie să priviţi la întreg, la rezultatele alegerilor care înseamnă şi că republicanii au recâştigat majoritatea în Senat. Explicaţia este că majoritatea celor care au votat pentru congresmani şi Trump în esenţă au repudiat politica lui Obama, au repudiat deciziile lui executive, care sunt un infringement asupra Congresului nostru şi a procesului legislativ, au republiat ObamaCare şi slăbiciunea politicii externe a lui Obama. Deci este mai degrabă un semnal pentru cât de nepopulară a fost politica lui Obama în aceşti ani din urmă.

Realizator: Poziţia republicanilor este foarte puternică, pentru că deţin şi majoritatea în ambele camere ale parlamentului, dar au republicanii planuri gata pentru venirea la guvernare, planuri pe care să le poată implementa imediat ce vor fi numiţi?

Seth Cropsey: Nici republicanii nu au căzut de acord în legătură cu ce ar fi trebuie să se întâmple când ar fi putut să obţină puterea. Aici în mod clar trebuie lucrat. Sunt diferenţe limpezi înre speakerul Camerei Reprezentanţilor şi preşedintele ales pe mai multe probleme, cum este imigraţia – dau un exemplu, sunt mai multe. Este în interesul legislativului, dar şi al preşedintelui să ajungă la o înţelegere. Ţara aşteaptă ca având un Congres republican şi un preşedinte republican lucrurile să înceapă să se rezolve.

Realizator: În legătură cu discuţiile legate de un vot anti-establishment Seth Cropsey a spus:

Seth Cropsey: Să spui că un vot este anti-establishment nu este ceva nou în politica americană. Liderii politici au făcut campanie împotriva guvernului ţării din secolul al XIX-lea. Jefferson credea într-un guvern descentralizat şi o societate agrariană, iar Hamilton credea într-un guvern federal centralizat şi diferenţa de opinii se vede în rezultatul alegerilor de aseară./pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 noiembrie