Asociaţia ActiveWatch, cu sprijinul Administraţiei Prezidenţiale, a organizat ieri, la Biblioteca Naţională, dezbaterea „Eliminarea taxei radio-tv – sprijin sau ameninare a misiunii societăţilor publice de radio şi televiziune?”. Întâlnirea a avut loc în contextul în care Parlamentul a adoptat recent legea privind eliminarea a peste 100 de taxe nefiscale, între care şi cea radio-tv. Prezent la eveniment, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că pe 15 noiembrie va spune dacă va promulga sau nu această lege şi a atras atenţia că trebuie să se decidă între televiziune şi radio de stat sau în slujba publicului.
Reporter: Oana Bâlă – Preşedintele Klaus Iohannis ar fi promulgat legea care prevede eliminarea celor 102 taxe nefiscale, dacă printre acestea nu se număra şi taxa radio-tv. Şeful statului consideră că această taxă nu poate fi eliminată în procedură de urgenţă fără o dezbatere şi fără consultarea Radioului şi Televiziunii publice. Problema taxei radio-tv este percepută în spaţiul public ca o chestiune tehnică doar că nu este aşa, a mai susţinut preşedintele României şi a semnalat diferenţa dintre televiziune şi radio publice sau televiziune şi radio de stat.
Klaus Iohannis: Întrebarea ‘taxă da sau nu?’ se poate traduce ‘televiziune şi radio public sau televiziune sau radio de stat?’ Această diferenţă este fundamentală şi ţine efectiv de felul în care vrem să construim România. Vrem o televiziune de stat şi un radio de stat sau vrem o televiziune publică şi un radio public, al publicului.
Reporter: Demeter Andras, membru în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune, a acuzat graba cu care a fost făcută legea şi a subliniat că timp de 88 de ani, tax radio-tv a făcut posibilă funcţionarea celor două instituţii. În opinia sa, finanţarea Radioului şi Televiziunii integral de la buget afectează mai multe domenii.
Demeter Andras: Prin împovărarea bugetului de stat cu costurile de funcţionare a acestor două societăţi, banii se vor împuţina pentru toate celelalte domenii de importanţă vitală în cotidian, vorbesc de sănătate, educaţie, infrastructură şi orice altceva, ceea ce va avea un efect destructiv pe termen lung. Cele două medii publice vor deveni mult mai puţin atractive decât au fost vreodată.
Reporter: Reprezentantul organizaţiei ActiveWatch, Răzvan Martin, consideră că este nevoie de regândirea legii de funcţionare a Radioului şi Televiziunii publice, după o amplă dezbatere în societate.
Răzvan Martin: ActiveWatch consideră că niciun mecanism de finanţare, oricât de favorabil ar fi celor două instituţii, nu trebuie să fie implementat fără existenţa unor garanţii legale privind modul în care resursele celor două instituţii vor fi administrate şi asta pentru a evita repetarea situaţiei în care se află acum Televiziunea publică.
Reporter: Gabriel Giurgiu, jurnalist în cadrul Televiziunii Române, a afirmat că eliminarea taxei radio-tv constituie o ameninţare, pentru că ar duce subfinanţarea la cote insuportabile.
Gabriel Giurgiu: Finanţarea de la buget aduce scăderea finanţării an de an în statele membre, care îşi finanţează de la buget televiziunea şi radiourile publice şi este firesc să fie aşa, pentru că niciun ministru de finanţe nu este fericit să taie de la şcoli şi spitale şi să dea unor ziarişti, în general.
Reporter: Iniţiatorul legii, social-democratul Liviu Dragnea,a fost nemulţumit că nu a primit o invitaţie la dezbatere. El i-a transmis o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, în care subliniază că finanţarea Societăţilor Române de Radio şi Televiziune integral de la bugetul de stat nu presupune o diminuare a fondurilor pentru cele două organizaţii media./denisse/sdm2
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI