Declaraţii ale ambasadorului Republicii Moldova la Bucureşti, Mihai Gribincea

În direct de la Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti face declaraţii ambasadorul Mihai Gribincea.
Mihai Gribincea: /…/ Mi s-a răspuns că legislaţia prevede 3.000 de buletine pe secţie.
Reporter: Ce este cu cele 500 de buletine de vot în limba rusă? Am întâlnit oameni care erau supăraţi.
Mihai Gribincea: Da, sunt oameni supăraţi că o parte din buletine au fost în limba rusă. Aceste buletine sunt ceea ce ni s-a trimis de la Chişinău.
Reporter: Există vreo explicaţie?
Mihai Gribincea: Explicaţia este simplă, sunt cetăţeni care pot veni la secţia de vot şi pentru că nu numai moldoveni sunt, sunt bulgari găgăuzi, de exemplu, care ar putea solicita buletine de vot în limba rusă şi, conform legislaţiei, buletine sunt în două limbi, rusă şi română.
Reporter: Aş vrea să revenim puţin la cele 3.000 de buletine care se distribuie pentru fiecare secţie de vot. Cine stabileşte acest număr?
Mihai Gribincea: Deci este stabilit prin lege. CEC trebuie, probabil va ţine cont de acum de această situaţie şi va trebui să schimbe legislaţia.
Reporter: Domnule ambasador, asta înseamnă că dacă noi vom avea peste 6.000 de votanţi, cei care vor fi peste nu vor putea vota? Nu-şi vor putea exprima dreptul de vot?
Mihai Gribincea: Nu-şi vor putea exprima dreptul de vot.
Reporter: Consideraţi că a fost făcută iniţial o estimare corectă a numărului de votanţi în străinătate?
Mihai Gribincea: Estimările s-au făcut în baza participării la vot la scrutinele precedente. Deci în 2014, la alegerile parlamentare au participat 1.800, dacă nu greşesc, aici la secţia de la Ambasadă. Deci, în dependenţă de aceasta s-a luat decizia de ne acorda 3.000 de buletine de vot.
Reporter: Aţi mai avut astăzi discuţii la Chişinău? Le-aţi readus în atenţie această problemă?
Mihai Gribincea: S-a discutat deci şi la CEC şi la minister, pentru că există o celulă la Ministerul de Externe, dar în ziua alegerilor nu se poate face nimic.
Reporter:/…./ mai sunt buletine la consulate?
Mihai Gribincea: La consulat sunt sigur că mai sunt cel puţin, vreo 800 ar trebui să mai fie, pentru că la ora 6:00 încă mai erau 1.000 de buletine disponibile.
Reporter: Ce veţi face cu oamenii care sunt acuma la coadă? Îi anunţaţi încă de pe acum?
Mihai Gribincea: Da, îi anunţăm de pe acum, şi o să le propune să ne mişcăm cu toţii spre secţia consulară.
Reporter: Dacă se termină şi acolo? Îngrădirea aceasta a dreptului de vot cine ar trebui să răspundă, domnule ambasador.
Mihai Gribincea: Cred că este o întrebare care nu trebuie să-mi fie acordată mie. Eu vă spun că noi, personal am trimis trei scrisori la Chişinău solicitând suplimentarea buletinelor de vot.
Reporter: Solicitările au fost făcute vinerea trecută, în perioada trecută, oricum.
Mihai Gribincea: Deci după primul tur, imediat./pvelisar

REALITATEA TV – 13 noiembrie