2016. november 14

Klaus Iohanni államfő reagálása a kisinyóvi választások után

Klaus Iohannis államfő tudomásul vette a moldáv szavazók döntését az elnökválasztás második fordulóján. A román államelnök kihangsúlyozta, hogy Moldovai Köztársaságnak folytatnia kell a reformok gyakorlatba ültetését az állam modernizálása érdekében, illetve az erőfeszitéseket a köztársaság uniós csatlakozásáért, amit Románia továbbra is támogat. A bukaresti Elnöki Hivatal közleménye nem tűnteti fel Igor Dodon nevét, mig Klaus Iohannis államfő csak Moldovai Köztársaság „új elnökéről” beszél, akinek mandátuma alatt bölcsességről kell tanubizonyságot tennie. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -11.14)

Moldovai Köztársaságban megszámolták az elnökválasztás második fordulójában leadott szavazatok 99,95%-át

Igor Dodon, az oroszbarát Szocialista Párt jelöltje az elnökválasztás vasárnapi második fordulójában a leadott szavazatok 52,2%-át szerezte meg. Dodon a választások győztesének nyilvánitotta magát és az állampolgárokhoz intézett felhivásban nyugalomra szólitott. Ellenjelöltje, az EU-párti Maia Sandu a szavazatok 47,7% kapta. Urnazárás után Maia Sandu kijelentette, hogy számos rendellenesség történt a szavazás alatt, de mindegyik esetet külön-külön tisztáz majd. A moldáv elnökválasztás nem mentesült a tiltakozásoktól, a diaszpórában élő moldáv állampolgárok elégedetlenségétől, amit a külföldi szavazókörzetekhez eljuttatott szavazó lapok kevés száma váltott ki. Megjegyzendő, hogy Moldovai Köztársaságban az utóbbi 20 évben az állampolgárok a vasárnapi választáson választhatták meg először közvetlenül az államfőt, akit mostanig a parlament nevezett ki. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.14)

Multinacionális hadgyakorlatok Brăila és Galac megyékben

Az Alső-Duna 10.-es műszaki zászlóalj katonái bolgár, horvát és grúz kollégáikkal együtt az „IEL – MILU ROU 16” elnevezés alatt hadgyakorlatokat végeznek a Brăila melletti Vărsătura, illetve a Galac megyei Smârdan lőtéren. Hétfőn Brăilan, a Függetlenségi téren, megtartották a hadgyakorlatokat megnyitó ünnepséget. A hadgyakorlat célja: az IEL – MILU ( Többnemzetiségű Integrált Logisztikai Egység) kapacitásának növelése, tökéletesitése. A hadgyakorlatokra rotációs rendszerben évente kerül sor, a bolgár, horvát, grúz és román nemzetvédelmi minisztériumok között aláirt megállapdás értelmében. A Többnemzetiségű Integrált Logisztikai Egység szerepe a NATO-küldetésekben való részvétel, különböző konfliktusos övezetekben. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -11.14)

Az ipari termelés 1,4 százalékkal nőtt az első háromnegyed évben

Az országos statisztikai intézet legutóbbi adatai szerint az ipari termelés 1,4 százalékkal nőtt az idei első háromnegyed évben a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Az új építményeknél 4,5 százalékos növekedést regisztráltak, mig a karbantartási munkálatok volumene 3,9 százalékkal emelkedett. Az általánosjavítások esetében 13,8 százalékos visszaesést könyvetltek el. Az épületek rendeltetését illetően valamennyi szektorban növekedés volt, így az ipari létesítményeknél végzett munka volumene 2,3 százalékkal, a lakóépületeknél 2,8 százalékkal, a nem lakóépületeknél 0,8 százalékkal bővült.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 011.14)

A bolgár parlament megvizsgálja Bojko Boriszov miniszterelnök lemondásának benyújtása után kialakult helyzetet

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök hétfőn hivatalosan benyújtotta kormánya lemondását, miután a kormánypárt jelöltje, Cecka Cacseva vereséget szenvedett az elnökválasztás második fordulójában. A bolgár parlament két nap közben megvizsgálja a miniszterelnök lemondásának benyújtása után kialakult helyzetet. A képviselőkhöz intézett levelében, Bojko Boriszov leszögezte, hogy kormánya visszavonja a 2017-es költségvetés-tervezetet, de tovább végzi a ráháruló feladatokat az új kabinet megválasztásáig. Az alkotmány értelmében a leköszönő Roszen Plevneliev államfő mandátuma lejárta előtt három hónappal nem számolhatja fel a parlamentet. Ilyen körülmlények között az új kormányt valószinüleg a megválasztott elnök, Rumen Radev nevezi ki, január 22-e után, amikor átveszi öt évre szóló elnöki megbízatását.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -11.14)

Oroszország üdvözli a moldáv és a bolgár elnökválasztások eredményeit

A Kreml tiszteletben tartja Moldovai Köztátrsaság és Bulgária állampolgárainak döntését és üdvözli az elnökválasztásokat mindkét országban megnyerő jelölteket. Az orosz elnöki hivatal szóvivője felidézte a szoros kapcsolatokat, amelyeket Moldovai Köztárság és Oroszország ápolt azt megelőzően, hogy a kisinyóvi hatóságok a köztársaság uniós közeledése mellett döntöttek. Oroszország számára fontos Bulgária is, mondotta Dmitri Peskov, több gigantikus projektet emlitve meg és egyben sajnálatának adva hangot amiatt, hogy ezek közül többet „ismeretlen okokból” nem sikerült megvalósitani. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -11.14)

Kisinyóvban több ezren az elnökválasztások második fordulójának megismétlését követelték

Kisinyóvban több ezren tűntettek, az elnökválasztások második fordulójának megismétlését követelve. A tiltakozók szerint választási csalás történt a szocialista oroszbarát Igor Dodon javára. Nemzetközi megfigyelők szerint azonban a szavazás korrekt volt. Dodon ellenjelöltje, a nyugatbarát Maia Sandu hétfőn bejelentette, hogy elutasitja a választási eredményeket és az alkotmánybirósághoz fordul az elnökválasztások második fordulójának érvénytelenitése érdekében.Ugyanakkor szorgalmazni fogja Alina Rusu, a Központi Választási Bizottság elnökének, valamint Andrei Galbur külügy- és európai integrációs miniszter lemondását a választási folyamat rossz kezelése miatt a köztársaság határain kivül. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.14)/rganciu